AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Safet Kalić uhapšen nakon višegodišnjeg bekstva

21. okt 2014.
Rožajac Safet Kalić, optužen u Crnoj Gori za pranje 8,5 miliona evra, uhapšen je danas u Austriji nakon što je tri godine proveo u bekstvu

Kontroverzni rožajski biznismen, Safet Kalić našao se na Interpolovoj poternici u leto 2011. godine, nakon što je crnogorsko tužilaštvo otvorilo istragu protiv njega zbog pranja novca. Pred Višim sudom u Bijelom Polju optužen je krajem 2011. godine. 

 

Prema navodima tužilaštva, Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin su, od 2005. do sredine 2011. godine, novac od proizvodnje i prodaje droge preko bankarskih računa porodičnih firmi ubacili u legalne tokove. Na ovaj način oprali su oko 8,5 miliona evra. Droga je, navodi tužilaštvo, pripadala kriminalnoj organizaciji čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić koji je zbog toga i osuđen u Nemačkoj.

Nekretnine, kompanije, hotele, zemljište, automobile, novac i akcije i drugu imovinu, vrednu desetine miliona evra, koja se nalazi u vlasništvu porodice Kalić, država je privremeno oduzela, zbog sumnje da je stečena nelegalno zarađenim novcem.


Kalić je jedan od značajnijih rasturača heroina na Balkanu. Snabdevao je Surčinski i Zemunski klan, kako su to tvrdili svedoci na suđenju članovima Zemunskog klana.

Široj javnosti je postao poznat nakon što je u medije dospeo snimak njegove svadbe iz 2001. godine, na kome se vide zanimljivi gosti. Na Kalićevoj svadbi su se pojavili razni pripadnici balkanskog podzemlja, poput Zemunaca, pripadnika Surčinskog klana. Bili su tu i agenti crnogorske tajne službe, Zoran Lazović i Ljubiša Mijatović.

Gost je bio i Darko Šarić, kasnije optužen pred Specijalnim sudom u Srbiji zbog šverca više od pet tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i pranje preko 20 miliona evra kokainskog novca.

Suđenje Kalićima je u Višem sudu u Bijelom Polju završeno 6. oktobra, a izricanje presude zakazano je za 3. novembar.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano