AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminal

Pukovnik južnoafričke policije: Šarić nije uhapšen

17. feb 2012.
Pukovnik Majk Barkhaizen, načelnik odeljenja za ubistva i teške zločine južnoafričke policije, izjavio je za NUNS Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i novinarsku istraživačku mrežu Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) da južnoafrička policija nema “ni jedan dokaz ili činjenicu koji bi ukazivali da se (Darko Šarić) stvarno nalazi” u Južoafričkoj Republici

“Cela ova špekulacija je počela sa netačnim novinskim tekstom. Jedne ovdašnje novine su pogrešno citirale našeg portparola, kao da je rekao da je (Darko Šarić) u Južnoj Africi”, kaže Barkhaizen.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, kaže za CINS da je i policija Srbije informaciju da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi dobila iz medija.

“Tu se pojavila informacija i mi smo zatražili samo potvrdu… Preko Interpola i preko centrale u Lionu“, kaže Veljović.

Međutim, zvanični odgovor iz Južne Afrike do danas nije stigao.

“I dva ili tri puta smo urgirali, ali do danas nismo dobili bilo kakav odgovor od njih, u smislu da je on dole lociran ili nije”, kaže Veljović.
 

Pukovnik Mike Barkhuizen  Foto: Capt Piet Smit

“Jedina njegova slika koju imamo,” kaže Burkhaizen, “je ona koja je došla iz Srbije preko Interpola i to je zvanični dokument. Mislim da je to pasoš. Znam da su zainteresovani Interpol i Američka DEA, ali ne postoji ništa što bi potvrdilo da je on ovde.’’

Pukovnik je dodao i da bi bilo nemoguće da policija sakrije tako krupnu stvar kao što je hapšenje Šarića.

“Pa to bi (hapšenje Šarića) bio priličan uspeh za nas, zar ne? Kako bi to sačuvali u tajnosti? Ne, to nije uopšte istina. Ali zašto bi činjenice stajale na putu dobroj priči. Sve ovo, cela stvar je počela kada su novine pogrešno citirale našeg portparola, a ostalo je samo proizašlo iz toga”.

Glasine da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi su se pojavile ubrzo nakon hapšenja Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, sredinom decembra 2011. Gavrić je uhapšen u Kejptaunu, prestonici ove afričke republike.

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend