AktuelnoLicnostProjektiŠarićPrekogranični organizovani kriminal

Pukovnik južnoafričke policije: Šarić nije uhapšen

17. feb 2012.
Pukovnik Majk Barkhaizen, načelnik odeljenja za ubistva i teške zločine južnoafričke policije, izjavio je za NUNS Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) i novinarsku istraživačku mrežu Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) da južnoafrička policija nema “ni jedan dokaz ili činjenicu koji bi ukazivali da se (Darko Šarić) stvarno nalazi” u Južoafričkoj Republici

“Cela ova špekulacija je počela sa netačnim novinskim tekstom. Jedne ovdašnje novine su pogrešno citirale našeg portparola, kao da je rekao da je (Darko Šarić) u Južnoj Africi”, kaže Barkhaizen.

Milorad Veljović, direktor srpske policije, kaže za CINS da je i policija Srbije informaciju da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi dobila iz medija.

“Tu se pojavila informacija i mi smo zatražili samo potvrdu… Preko Interpola i preko centrale u Lionu“, kaže Veljović.

Međutim, zvanični odgovor iz Južne Afrike do danas nije stigao.

“I dva ili tri puta smo urgirali, ali do danas nismo dobili bilo kakav odgovor od njih, u smislu da je on dole lociran ili nije”, kaže Veljović.
 

Pukovnik Mike Barkhuizen  Foto: Capt Piet Smit

“Jedina njegova slika koju imamo,” kaže Burkhaizen, “je ona koja je došla iz Srbije preko Interpola i to je zvanični dokument. Mislim da je to pasoš. Znam da su zainteresovani Interpol i Američka DEA, ali ne postoji ništa što bi potvrdilo da je on ovde.’’

Pukovnik je dodao i da bi bilo nemoguće da policija sakrije tako krupnu stvar kao što je hapšenje Šarića.

“Pa to bi (hapšenje Šarića) bio priličan uspeh za nas, zar ne? Kako bi to sačuvali u tajnosti? Ne, to nije uopšte istina. Ali zašto bi činjenice stajale na putu dobroj priči. Sve ovo, cela stvar je počela kada su novine pogrešno citirale našeg portparola, a ostalo je samo proizašlo iz toga”.

Glasine da je Šarić uhapšen u Južnoj Africi su se pojavile ubrzo nakon hapšenja Dobrosava Gavrića, osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, sredinom decembra 2011. Gavrić je uhapšen u Kejptaunu, prestonici ove afričke republike.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano