AktuelnoSrbija

Protiv 280 ljudi pokrenute istrage za oduzimanje imovine

27. maj 2009.
Pokrenute su istrage nakon stupanja na snagu zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, izjavio je juče Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, za „Večernje novosti“. Tužilac u intervjuu nije precizirao protiv kojih lica su istrage pokrenute, ali je istakao da se ne radi samo o „perifernim mafijaškim imenima“

Radovanović je rekao da nikome još uvek nije zaplenjena imovina, ali je procenio da ukoliko do zaplene dođe, država bi mogla da zaradi i do dve milijarde evra. On je naglasio da je u slučajevima finansijskog, privrednog kriminala, kao i u slučajevima korupcije, kaznena politika najblaža, iako bi trebalo da bude najstrožija. Ipak, predviđene su izmene zakona, na osnovu kojih bi postupci za tzv. „visoku krupciju“ trebalo da se vode u Specijalnom tužilaštvu i Specijalnom sudu. To bi trebalo da olakša utvrđivanje odgovornosti „krupnih riba“, smatra Radovanović.

Inače, Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela primenjuje se od prvog marta ove godine. Srbija je među poslednjim zemljama u regionu koja je donela poseban zakon koji reguliše ovu oblast. Ranije je oduzimanje nelegalno stečene imovine omogućavao krivični zakonik.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano