AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Prijavite se na CINS školu istraživačkog novinarstva do 10. marta!

24. feb 2021.
CINS škola za buduće novinare istraživače
Ukoliko živiš na teritoriji Srbije, student si završnih godina novinarstva ili si tek na početku novinarske karijere, a imaš motivaciju da učiš i proširuješ svoja znanja u oblasti istraživačkog novinarstva, prijavi se na CINS-ovu školu! Škola je besplatna, a nakon obuke najuspešniji polaznici će uz pomoć mentora, iskusnih novinara, imati priliku da rade na svojim istraživačkim člancima. Dve najbolje priče će biti nagrađene.

Obuku organizujemo uživo u Beogradu od 22. do 26. marta. Tokom petodnevnog praktičnog treninga izabrani polaznici će od redakcije CINS-a naučiti:

  • šta jeste, a šta nije istraživačko novinarstvo,
  • kako da pronađu izvore informacija,
  • dobre tehnike intervjuisanja sagovornika,
  • kako da bezbedno komuniciraju,
  • koje baze podataka mogu da koriste u radu i kako,
  • kako da traže informacije od nadležnih,
  • na koji način kroz interaktivne grafike i video formate da približe čitaocima svoje priče,
  • kako da budu sigurni da su im tekstovi „otporni na metke“ (provera činjenica).

Istraživači iz redakcije CINS-a mnogo puta su nagrađivani za svoj rad. Dobili smo i „evropskog Pulicera”, odnosno European Press Prize za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, kao i brojne druge nagrade i priznanja.

Od učesnika se očekuje da budu aktivni sve vreme trajanja obuke. Nakon obuke polaznici će sa mentorima iz CINS-a raditi na pričama do septembra, kada će priče koje budu zadovoljavale CINS-ove standarde biti objavljene na CINS-ovom sajtu i/ili u medijima u kojima rade polaznici. Polaznici škole dobiće sertifikate o završenoj obuci, a najbolje priče će biti nagrađene.

Šta nam treba od vas i kako da se prijavite

Škola je dostupna svim novinarkama i novinarima (a posebno podstičemo prijave onih koji su na početku novinarske karijere), kao i studentkinjama i studentima sa izraženom motivacijom za bavljenje istraživačkim novinarstvom (prioritet imaju studenti završnih godina studija i oni na master studijama). Uslov je da prijavljeni novinari i novinarke rade ili studiraju na teritoriji Srbije, ili izveštavaju o domaćim temama.

Da biste se prijavili pošaljite nam CV i popunjen formular na office@cins.rs do 10. marta do 23:59 (zakasnele prijave neće biti uzete u razmatranje), a u „subject” mejla stavite: „Prijava za CINS Školu, <IME> <PREZIME>”. U formularu treba da odgovorite na postavljena pitanja, ali i da objasnite na koji način će vam ovaj trening koristiti u radu ili karijeri, odnosno šta vas motiviše da se prijavite.

Za sva pitanja i eventualne nejasnoće pišite na office@cins.rs (najkasnije 8. marta kako bismo imali vremena da odgovorimo na sva pitanja).

Svi prijavljeni će do 17. marta biti obavešteni da li su izabrani za polaznike škole.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano