AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Pozorišna predstava na osnovu istraživačkog novinarstva

25. apr 2016.
Foto: Nejc Saje, www.mladinsko.com
Predstava povodom 25. godišnjice slovenačke samostalnosti govori o trgovini oružjem i aferama u koje su bili umešani nekadašnji državni vrh i bezbedonosne agencije

U Ljubljani je u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i Zavoda Maska 20. aprila održana premijera pozorišne predstave Republika Slovenija koja govori o periodu kada je ova država sticala nezavisnost. Predstava je napisana po nalazima istraživačkih novinara a sastoji se iz tri segmenta.

 

U prvom delu penzionisani major slovenačke teritorijalne odbrane, kontraobaveštajac, priča kako je u prostorijama Ministarstva odbrane prebrojao više od deset miliona tadašnjih nemačkih maraka. Novac je dolazio od prodaje oružja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

 

Drugi deo prikazuje predsednika Slovenije koji sa pet saradnika iz političkog vrha razgovara o trgovini oružjem preko Slovenije, za šta navode da mora ostati tajna. Ovo je zapravo prikaz transkripta stvarnog sastanka iz januara 1993. godine, na kome su, između ostalih, učestvovali Milan Kučan, Janez Drnovšek i Janez Janša. Sa transkripta je 2011. godine skinuta oznaka tajnosti.

 

„Ništa nije u skladu sa istinom. Jer postoje dve istine. Jedna za javnost, a druga za to“, izgovara glumac reči jednog od učesnika sastanka na kome se pričalo i o tome kako zaustaviti medije koji pišu o trgovini oružjem.

 

Direktor pozorišta Tibor Mihelič Syed kaže da je zanimljivo kako je ta stvarna politička situacija bila ključna u periodu nastanka države. Dodaje da na sceni nema zagovaranja političkih stavova ili upiranja prstom, već se interpretacije kod gledalaca javljaju same.

 

U trećem delu je prikaz afere „Depala vas“ iz 1994. godine, kada su vojni specijalci uhapsili i pretukli informatora koji je tražio podatke o trgovini oružjem. U predstavi su prikazane tri različite verzije i dve interpretacije događaja od zvaničnih lica – sve na osnovu izjava aktera na suđenju. Slučaj na sudu je okonačan bez presude, zbog zastarevanja.

 

Specifično za predstavu je što su njeni autori odlučili da ostanu anonimni, uključujući i istraživačke novinare koji su bili saradnici. To je urađeno s ciljem da u prvom planu ne budu oni nego informacije iznesene na sceni.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano