AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Poziv na trening za novinare lokalnih štampanih i onlajn medija

18. mar 2016.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) u saradnji sa PU „Lokal pres“ i Topličkim centrom za demokratiju i ljudska prava poziva lokalne novinare da se prijave na trening iz oblasti istraživačkog novinarstva u kontekstu prioritetnih pitanja: transparentnost javnih finansija, odgovornost javnih funkcionera i ljudska prava sa posebnim osvrtom na radna i srodna prava.

Opšti cilj obuke je podizanje nivoa znanja novinara o mehanizmima korupcije u oblasti javnih finansija i unapređenje istraživačkih veština, što će u kombinaciji sa metodologijom praćenja i analize ključnih politika i praksi koje koriste OCD ponuditi alate za širi analitički pristup kada je reč o korupciji na visokom nivou i sa druge strane sistematskom urušavanju radnog prava.


Koncept treninga


Projekat uključuje organizaciju četvorodnevnog treninga u dva različita termina za dve različite grupe polaznika. Prvi trening će biti organizovan u periodu od 7. do 10. aprila, a drugi u periodu od 12. do 15. maja 2016. godine.

 

Teme koje će biti pokrivene u okviru treninga su:


Istraživačko novinarstvo – dva dana treninga biće posvećena procesu istraživanja i rada na tekstovima kroz sticanje veština kao što je upotreba informacija od javnog značaja, korišćenje onlajn i oflajn baza podataka, drugih vrsta izvora.

 

Javne finansije – jedan dan treninga biće posvećen jačanju kapaciteta novinara u izveštavanju o trošenju javnih finansija i prepoznavanju i otkrivanju korupcije i neregularnosti u toj oblasti. Edukativni modul će pokriti sledeće oblasti: izazovi i mogućnosti korupcije u oblasti javnih finansija, nacionalni i međunarodni zakonski okviri za borbu protiv korupcije, građanski nadzor javnih finansija i anikorupcijske politike, veza između medija i OCD koje su fokusirane na monitoring javnih finansija.

 

Radno pravo – jedan dan treninga biće posvećen članu 23. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima – pravu na rad kao osnovnom ljudskom pravu – koncept, status, nacionalni i međunarodni trendovi, relevantnim nacionalnim izvorima informacija, tumačenju evorpske prakse kada je reč o radnom pravu, sudskoj praksi u okviru radnog prava, prekarijatu, …

 

Kome je trening namenjen?


Trening je namenjen lokalnim novinarima u Srbiji koji poznaju osnove metodologije istraživačkog novinarstva, imaju iskustva u izveštavanju o mehanizmima korupcije u oblasti javnih finansija, poštuju etičke standarde u izveštavanju i spremni su da unaprede svoje profesionalne veštine i usvoje nova znanja i alate. Ukupno 30 novinara će biti odabrano, odnosno 15 polaznika po treningu.

Prijava treba da sadrži:

CV – informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju i profesionalnom iskustvu i motivaciono pismo

Predavači i treneri:

· Dino Jahić – trener za istrazivačko novinarstvo – urednik u Centru za istrazivačko novinarstvo Srbije.

· Vladimir Kostić – gost predavač za istrazivačko novinarstvo – zamenik urednika u Centru za istrazivačko novinarstvo Srbije.

· dr Miroslav Prokopijević – trener za javne finansije – profesor na Fakultetu političkih nauka i naučni saradnik na Institutu za evropske studije.

· Tatjana Jakobi – trener za radno pravo – dugogodišnji ekonomski izveštač i analitičar, bavila se širokim krugom makroekonomskih tema u Srbiji i region.


Biografije predavača možete videti ovde.

Mesto održavanja treninga: biće naknadno utvrđeno.

Rok za prijave: Prijave se mogu dostaviti putem e-maila na adresu: tamara.filipovic@nuns.rs.


Rok za dostavljanje prijava je 25. mart 2016. godine.

Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane tokom treninga su obezbeđeni od strane organizatora.

Organizator će izvršiti raspodelu polaznika u datim terminima u odnosu na mesto održavanja treninga i mesto boravka polaznika.

Više informacija o konkursu možete dobiti na telefon: 011/33 43 255.

Trening se izvodi u okviru projekta U fokusu (In Focus) koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano