Istraživačke pričeSrbija
26. jan 2017.

Policija na području Prijepolja najčešće zaplenjuje marihuanu

Foto: MUP Srbije
U periodu od januara 2014. do avgusta 2016. godine, Područna policijska uprava Prijepolje pronašla je oko 72,2 kilograma marihuane i znatno manje količine drugih narkotika, poput heroina i kokaina

Područna policijska uprava Prijepolje zaplenila je u prvih osam meseci 2016. godine veće količine droge nego tokom prethodne dve godine. Među pronađenim opojnim supstancama dominira marihuana, koju često otkrivaju na dva granična prelaza prema Crnoj Gori.

 

Od januara do avgusta prošle godine policija je u 75 zaplena oduzela više od 43,5 kilograma marihuane, 49,8 grama heroina i 291 tabletu. Zaplenili su još 0,33 grama spida, 752 komada semenki marihuane i 10 stabljika ove biljke.

 

Tokom 2015. godine bilo je 45 zaplena, a pronađeno je oko 2,2 kilograma marihuane i 1,62 grama heroina. Godinu dana ranije evidentirano je pet zaplena manje ali su količine droge bile veće: 26,4 kilograma marihuane i 82,7 grama heroina. U te dve godine policija je zaplenila i manje količine tableta, kokaina i drugih narkotika.

 

Foto: MUP Srbije

Na pitanje da li policija pronalazi najviše marihuane zato što se ona najviše švercuje ili je šverc težih droga poput heroina i kokaina teže otkriti, načelnik Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Prijepolje, Bojan Vasojević, odgovara da policija jednakim intenzitetom radi na pronalasku svih vrsta droge.

 

„Činjenica je da je marihuana najzastupljenija na narko tržištu, imajući u vidu da je zbog cene najpristupačnija uživaocima. Poslednjih godina primetno je da se trgovci narkoticima sve više okreću proizvodnji marihuane. Zbog svega toga najveće zaplene su upravo te vrste narkotika“, objašnjava Vasojević.

 

Najveća zaplena u prvih osam meseci 2016. godine dogodila se 8. avgusta, na graničnom prelazu Jabuka, na ulazu u Srbiju iz Crne Gore. Tada su pripadnici Regionalnog centra granične policije u mercedesu slovenačkih registarskih oznaka pronašli oko 27 kilograma marihuane. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), materija je bila spakovana u 25 paketa i skrivena u posebno napravljenom bunkeru, ispod sedišta.

 

Značajna zaplena dogodila se i na graničnom prelazu Gostun, 16. maja 2016. godine, kada je otkriveno skoro 10 kilograma marihuane, a uhapšena su dva crnogorska državljana. Prilikom pretresa vozila policija je pronašla devet paketa, koji su bili sakriveni u posebno izrađenom bunkeru. Prema izveštavanju medija, vrednost zaplenjene droge iznosila oko 2,5 miliona dinara.

 

Najviša kazna – godinu dana zatvora

 

U zavisnosti od težine krivičnog dela i količine zaplenjene droge, osumnjičene procesuiraju Osnovni sud u Prijepolju ili Viši sud u Užicu.

 

Osnovni sudovi su nadležni za neovlašćeno držanje, proizvodnju, stavljanje u promet i omogućavanje uživanja opojnih droga, za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do 10 godina. Krivična dela za koja je kazna duža od 10 godina, a tiču se narkotika, u nadležnosti su viših sudova.

 

Činjenica je da je marihuana najzastupljenija na narko tržištu, imajući u vidu da je zbog cene najpristupačnija uživaocima.

Bojan Vasojević, načelnik Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Prijepolje

Pred Osnovnim sudom u Prijepolju u 2014. godini je vođeno 12 krivičnih postupaka zbog krivičnih dela iz ove oblasti. U 2015. godini bilo je sedam postupaka, dok je za jedanaest meseci 2016. vođeno 18 postupaka, uglavnom za krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

 

Prema objašnjenju Osnovnog suda, takvi postupci se završavaju relativno brzo – čak i na jednom glavnom pretresu, ukoliko je tokom predistražnog postupka izvršeno veštačenje psihoaktivnih supstanci i obezbeđeno prisustvo okrivljenog i drugih učesnika u postupku.

 

U slučajevima vođenim pred Osnovnim sudom u Prijepolju, okrivljenima se na teret stavljalo da su za sopstvenu upotrebu, neovlašćeno, držali supstance u količinama od 0,30 do 0,91 grama. Izricane su im uglavnom uslovne osude ili novčane kazne.

 

Najviša izrečena kazna, kako je navedeno u odgovoru Osnovnog suda, bila je kazna zatvora od godinu dana – za krivično delo neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, odnosno, neovlašćeno uzgajanje psihoaktivne konoplje i posedovanje opreme i materijala za proizvodnju droge.

 

Dva ubistva i povećan broj hapšenja

 

Područna policijska uprava u Prijepolju pokriva i teritorije susednih opština Priboj i Nova Varoš, a prema popisu iz 2011. obuhvata oko 81.000 stanovnika. Uz krivična dela iz oblasti proizvodnje i prodaje narkotika, najčešći oblici kriminaliteta su krađe, nasilje u porodici i ugrožavanje sigurnosti.

 

Teških krađa je u 2014. godini bilo 23, iduće godine 37, da bi ih u prvih osam meseci 2016. bilo registrovano 20.

 

Foto: MUP Srbije

U 2014. i od januara do kraja avgusta 2016. godine na području Prijepolja se dogodilo po jedno ubistvo, dok u 2015. nije bilo takvih slučajeva. Broj nanošenja teških telesnih povreda je relativno sličan tokom tri posmatrane godine – u 2014. ih je bilo 11, dok je u 2015. i za prvih osam meseci 2016. godine bilo po osam takvih slučajeva.

 

Tokom 2014. godine najčešći izvršioci krivičnih dela bili su starosti od 31 do 40 godina, dok su počinioci u 2015. i do kraja agusta 2016. godini uglavnom imali 21 do 30 godina. Broj hapšenja je u porastu: sa devet u 2014. godini na 39 u 2015, odnosno, 60 hapšenja do kraja avgusta 2016. godine.

 

U policijskoj upravi Prijepolje kažu da je veći broj hapšenja rezultat povećanog broja otkrivenih krivičnih dela u vezi sa trgovinom drogama, što je, kako navode, jedan od njihovih prioriteta.

 


Ljubinka Ljujić Tomašević je polaznica CINS-ovog treninga u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“. Tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

  

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano