AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Podrška za istraživačke priče: Izveštavanje u kriznim situacijama

08. maj 2017.
U periodu od juna do septembra 2017. godine, Mreža za profesionalizaciju medija (SEENPM) i Mediacentar Sarajevo (MCS) će podržati novinare i novinarke iz regiona organizacijom treninga o izveštavanju u kriznim situacijama i produkciji istraživačke priče. U sklopu programa biće dodeljena i pojedinačna finansijska podrška za produkciju priče čija će tema biti vezana za kriznu situaciju. 

U kontekstu ovog projekta, krizna situacija uključuje kontroverze i/ili žestoka neslaganja među važnim društvenim akterima, gde se prvenstveno misli na vladajuće političke strukture kao jedan od glavnih subjekata u novinarskoj priči. Želimo da staknemo i važnost i odgovornost medija kao jedan od ključnih faktora za demokratsku javnu debatu koji može uticati na ishod krize. Primeri kriznih situacija su protesti građana, politička kriza, veliki korupcijski skandali i slično. Kao kriznu situaciju možemo posmatrati onu koju generišu vladajuće strukture ili onu koju stvara opozicija, a međunarodna pitanja, stavljena u nacionalni kontekst, poput izbegličke krize, terorizma ili prirodnih nepogoda, a koju prate kontroverze i nadmetanja u kojima vlasti imaju važnu ulogu, takođe mogu biti predmet analize.


SEENPM i MCS vas pozivaju da se prijavite za program:


Izveštavanje u kriznim situacijama


Ko može da aplicira?


Aplikaciju za program „Izveštavanje o kriznim situacijama“ mogu podneti novinari i novinarke iz BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije.


Program podrške


Pojedinačna podrška se dodeljuje za produkciju jedne priče koja za cilj ima da razbije dezinformacije u kriznim situacijama i prekine takve trendove, te u javnosti podstakne potrebu za verodostojnim i angažovanim novinarstvom u demokratskom okruženju. U fokusu programa su neistražene ili nedovoljno istražene teme. U sklopu programa planiramo da podržimo produkciju ukupno 18 priča (18 novinara iz šest zemalja).


Format istraživačkih radova


Osnovni tekst istraživačkih priča pratiće foto i/ili video sadržaji, te vizualizovani podaci kako bi priče bile prilagođene objavljivanju na različitim platformama.


Rokovi za realizaciju istraživačkih priča su:


– Prvi draft: 13. avgust 2017. godine
– Drugi draft: 31. avgust 2017. godine
– Finalni rok za objavljivanje: 15. septembar 2017. godine


Priče će biti objavljene u medijima u kojima učesnici rade, i drugim medijima, u šest zemalja.


Obaveze učesnika programa:


– Trening – 6 – 8. jun 2017. godine, Albanski medijski institut, Tirana


Uspešni aplikanti obavezni su da prisustvuju treningu koji će se održati od 6. do 8. juna u Tirani. Prilikom tog skupa biće dogovorena detaljna metodologija i dinamika rada za svaki pojedinačni istraživački projekat i uspostavljena radna procedura. Trening je na engleskom jeziku.


– Saradnja sa uredničkim timom (12. jun – 12. septembar)


Autori i autorke su obavezni da sarađuju sa uredničkim timom programa. Minimum saradnje podrazumeva tri konsultacije u različitim fazama istraživačkog procesa. Tek nakon što urednički tim i autor postignu saglasnost o finalnoj verziji, priča se objavljuje. Urednički tim će biti na raspolaganju autorima tokom trajanja programa. Tekstovi će biti napisani na maternjem jeziku novinara.


Kako i kada aplicirati:


Najkasnije do 14. maja 2017. godine pošaljite nam:


1. CV (molimo Vas da obavezno navedite kurseve i obuke koje ste pohađali, a tiču se istraživačkog novinarstva)


2. Aplikaciju u kojoj ćete navesti:


– Predlog teme koju želite da istražite – problem, pitanje na koje svojim istraživanjem tražite odgovor, zašto je tema relevantna, max. 200 reči. (Naglašavamo da je fokus projekta na neistraženim ili nedovoljno istraženim temama)
– Kratak opis metodologije (podaci koje ćete istražiti, osobe koje ćete intervjuisati, izvori koje ćete konsultovati (max. 200 reči)
– Package – formati u kojima nameravate da objavite priču (tekst, foto, video, vizualizacije podataka)
– Ukoliko imate mogućnost da obezbedite dodatno objavljivanje/emitovanje priče, molimo vas navedite u kojim medijima.


Aplikaciju pošaljite putem maila na kontakt@media.ba, pod nazivom:


„Aplikacija za program 
Izveštavanje o kriznim situacijama“ 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano