AktuelnoNovac iz budžeta

Otkriće CINS-a izazvalo reakciju gradonačelnika Novog Pazara

22. apr 2013.
Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, tvrdi da je postupak izgradnje Gradskog stadiona bio „regularan“, iako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkrio da je ovaj posao, vredan milion i po evra, sproveden mimo zakona

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je Grad Novi Pazar, kao naručilac javne nabavke izgradnje stadiona, prekršio Zakon o javnim nabavkama (ZJN) „u žurbi“ da se stadion što pre izgradi kako bi lokalni fudbalski klub ušao u Super ligu Srbije, s obzirom da je stadion bio jedan od uslova za ulazak tog kluba u viši rang takmičenja.

 

Ministar Rasim Ljajić prilikom polaganja kamena temeljca na stadionu 

                                                            izvor: novipazar.rs


Afera „Stadion“, kako su lokalni mediji u Novom Pazaru preneli istraživanje CINS-a, zainteresovala je novinare koji su iskoristili priliku da na javnoj debati „Partnerstvo za transparentost: mediji, građani i lokalna vlast“ održanoj 19. aprila u Novom Pazaru, pitaju gradonačelnika o spornoj nabavci, koji je tom prilikom odgovorio da je taj posao odrađen „regularno“.

„Tamo ste napisali da je milion i po evra nenamenski potrošeno, što je sramno. Tu je apsolutno sve regularno i sve kako treba. Firma iz Novog Pazara je uradila mnogo više nego što je prvim projektom bilo predviđeno“, odgovorio je Mahmutović novinarima.

Govoreći o odluci nadležne komisije da se poništi kompletna nabavka, što je doneto nakon što se žalila građevinska firma „Amiga“ iz Kraljeva jer je smatrala da je nepravedno isključena iz tendera, Mahmutović je rekao da je njihova žalba stigla kad su svi radovi bili već završeni, i dodao:

„Kako možete da poništite nešto što je već napravljeno. E sad, odakle Vi postadoste veći dušebrižnici za firme iz Kraljeva, a zalažete se za nacionalno, pazarsko bošnjaštvo? Sad Vas interesuje i mnogo se sekirate što firma iz Kraljeva nije dobila, koja je, naravno, u prethodnom periodu po Novom Pazaru radila stalno, a nijedna novopazarska firma ništa nigde nije mogla da radi“, rekao je Mahmutović.

Izjavu gradonačelnika Mahmutovića pogledajte na snimku:

 

Istraživanje CINS-a, međutim, pokazuje da je prilikom odabira izvođača radova prekršen Zakon o javnim nabavkama (ZJN) dok su sve firme koje su se prijavile imale neispravne ponude. U tom slučaju, prema odredbama Zakona, trebalo je poništiti i raspisati novi postupak, što Grad Novi Pazar nije učinio, već je ponuđačima tražio da pošalju dopune.


Nakon tri kruga otvaranja ponuda, s obzirom da su one i drugi put bile neispravne, odabran je ponuđač koji ni tada nije ispunjavao uslove, pokazuje tenderska dokumentacija koju poseduje CINS.

Radivoje Jelesić, član gradske komisije koja je odlučivala o ponudama, izjavio je tada za CINS da nabavka nije poništena zbog „hitnosti“ kako bi stadion što pre bio izgrađen.

„Moglo je to da se zaustavi, ali da je poništeno, prošlo bi još godinu dana. Građevinska sezona bi prošla i zato smo tražili dopune, zbog hitnosti. Sem drugih uslova, da bi klub mogao da uđe u Super ligu, stadion je morao da bude završen do jula 2011. godine“, rekao je Jelesić za CINS.


Podsećamo da je istraživanje CINS-a takođe pokazalo i da je gradska uprava u 2011, u godini kada je realizovana nabavka izgradnje stadiona, oko četvrtinu budžeta potrošila mimo zakona, od čega se veći deo odnosi na realizovanje javnih nabavki koje nije bilo u skladu sa ZJN. Zbog toga je Državna revizorska institucija podnela prekršajne prijave protiv nadležnih, kao i protiv gradonačelnika Mahmutovića. Izveštaj o poslovanju Grada Novog Pazara za 2011. godinu koji objavio DRI, međutim, nigde ne navodi spornu nabavku za izgradnju stadiona.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano