AktuelnoNagrade i druga priznanja

Novinarka CINS-a najbolja mlada istraživačka novinarka 2016. godine

18. maj 2017.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo proglasio je Milicu Šarić za najbolju mladu istraživačku novinarku u protekloj godini. Šarićeva je nagrađena za istraživanje o izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac B i proširenje kopa uglja Drmno

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Milica Šarić proglašena je danas za najbolju mladu novinarku 2016. godine, po oceni žirija koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo u Srbiji.


Šarićeva je ovu nagradu dobila za istraživanje o izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac B i proširenje kopa uglja Drmno za koje je Srbija uzela kredit od kineske Eksim banke i gde će se nastaviti sa proizvodnjom električne energije sagorevanjem lignita.

 

„Ovo istraživanje skreće pažnju na to kako je ova investicija u potpunom skladu sa inostranim, zakonima NR Kine i u neskladu sa domaćim. Ovo istraživanje Milicu svrstava u najbolje po svakom kriterijumu i zavredela je nagradu i van kategorije mladosti“, rekla je predsednica žirija, novinarka Ljubica Gojgić na dodeli nagrada.


Nagrada u kategoriji “najbolja priča mladog istraživačkog novinara” ove godine dodeljena je prvi put.


Ovo je treća nagrada za novinare CINS-a u proteklih mesec dana, nakon što je redakcija dobila European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu, dok su Nezavisno udruženje novinara Srbije i Američka ambasada nagradili istraživanje Anđele Milivojević o plagiranom doktoratu Jorgovanke Tabaković kao najbolju online istraživačku priču godine.


Osim Milici Šarić, dodeljene su još dve nagrade EU. Prvu nagradu za istraživačko novinarstvo dobila je novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović, za seriju tekstova o poslovanju i dugovima društvenog preduzeća Novi Sad Gas. Drugu nagradu je dobio novinar Dragan Gmizić, za dokumentarni film „Ravnica bez ptica“, realizovan u okviru Greenfield Produkcije, emitovan na TV N1 u avgustu 2016.

 

Konkurs je bio otvoren za istraživačke priče, objavljene 2016. godine, o društvenim temama u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata.


Članovi žirija koji je ocenjivao radove su: novinarka Radio-televizije Vojvodine Ljubica Gojgić, profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević i direktor Medija centra u Nišu Mladen Velojić.


Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU „koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanjem slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu u praćenju reformskog procesa i održavanju istorijskog zamajca ka pridruživanju EU“.


Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. U Srbiji ovim procesom rukovodi Novosadska novinarska škola

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano