AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Novinari CINS-a na BIRN-ovoj školi istraživačkog novinarstva 2013

06. sep 2013.
Među predavačima na Letnjoj školi istraživačkog novinarstva bili su dobirnik Pulicera Erik Nalder, doskorašnji urednik Gardijana Dejvid Li i urednik CINS-a Stevan Dojčinović

Četvrta Letnja škola istraživačkog novinarstva Balkanske novinarske istraživačke mreže (BIRN) organizovana je krajem avgusta na Bledu, u Sloveniji. Trideset polaznika je, tokom pet dana, slušalo predavanja, učestvovalo u radionicama, razmenjivalo iskustva i sarađivalo na idejama za istraživačke priče. Među polaznicima je bila i novinarka CINS-a, Milica Šarić, kao jedna od 20 novinara sa Balkana kojima je BIRN stipendirao učešće.

 

Stevan Dojčinović, urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i novinar regionalne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), podučavao je polaznike kako da istražuju i pišu priče o prekograničnom krijumčarenju droge. On je opisao prednosti istraživačkog novinara u odnosu na policiju i tužilaštvo, pri čemu je podsetio novinare na njihovu ulogu u društvu:

„Vaš posao je da istražujete moguće kriminalne aktivnosti i da o tome izveštavate javnost, ali imajte na umu da niste policajci – pronađite drugačiji fokus ili ugao gledanja na priču.“

Dojčinović je istakao značaj saradnje sa novinarima širom sveta, koja može dovesti do uspešnih prekograničnih priča o međunarodnim kriminalnim grupama:

„Radite u timu i sarađujte sa novinarima iz drugih zemalja, saznajte ko može imati podatke koji su vam potrebni, nađite dokumenta i razgovarajte sa ljudima – napravite široku mrežu oko vas i, konačno, ne verujte nikome. Ako koristite kriminalce kao izvore informacija, budite veoma pažljivi: priđite im kao novinari, ali tek nakon što saznate sve o njima – jer oni znaju sve o vama“.


Erik (Eric) Nalder, američki istraživački novinar i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, polaznicima je predavao o tehnikama intervjua – kako prići nervoznim izvorima, razgovarati sa njima i učiniti ih saradnicima na priči.

Markus Lindeman (Marcus Lindemann), nemački novinar, izvršni producent i stručnjak za computer-assisted reporting (CAR), održao je nekoliko interaktivnih predavanja o upotrebi računara prilikom rada na priči. Kako pronaći lične podatke na internetu, videti kako je izgledao veb-sajt koji više ne postoji i saznati poreklo fotografija koje se nalaze na internetu neke su od veština kojima je Lindeman učio polaznike ovogodišnje škole.

Dejvid Li (David Leigh), doskorašnji urednik britanskog Gardijana (Guardian) i vodeći predavač BIRN-ove letnje škole, sproveo je novinare kroz proces istraživanja i pisanja priča, a govorio je i o svom radu u istraživačkom timu Gardijana, kao i saradnji sa Džulijanom Asanžom (Julian Assange) i objavljivanju Vikiliksovih (WikiLeaks) dokumenata.

Predavači ovogodišnje BIRN-ove letnje škole bili su i Stiven (Stephen) Salmieri – nekadašnji šef tajnih FBI operacija; izvršni direktor i novinar OCCRP-a, Pol (Paul) Radu; Helen Derbišajr (Helen Darbishire) iz Access Info Europe; italijanski tužilac Luiđi Rinela (Luigi Rinella); kao i Rut Rozenberg (Ruth Rosenberg), Savica Pureber, Ketrin (Katrin) Adams, Katjuša Popović i Marija Anđelković, koje su govorile o trgovini ljudima i značaju izveštavanja o ovom problemu.


Za više detalja o školi i načinu prijavljivanja, posetite sajt BIRN Summer School.

 

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend