AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

Novinari CINS-a na BIRN-ovoj školi istraživačkog novinarstva 2013

06. sep 2013.
Među predavačima na Letnjoj školi istraživačkog novinarstva bili su dobirnik Pulicera Erik Nalder, doskorašnji urednik Gardijana Dejvid Li i urednik CINS-a Stevan Dojčinović

Četvrta Letnja škola istraživačkog novinarstva Balkanske novinarske istraživačke mreže (BIRN) organizovana je krajem avgusta na Bledu, u Sloveniji. Trideset polaznika je, tokom pet dana, slušalo predavanja, učestvovalo u radionicama, razmenjivalo iskustva i sarađivalo na idejama za istraživačke priče. Među polaznicima je bila i novinarka CINS-a, Milica Šarić, kao jedna od 20 novinara sa Balkana kojima je BIRN stipendirao učešće.

 

Stevan Dojčinović, urednik Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) i novinar regionalne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), podučavao je polaznike kako da istražuju i pišu priče o prekograničnom krijumčarenju droge. On je opisao prednosti istraživačkog novinara u odnosu na policiju i tužilaštvo, pri čemu je podsetio novinare na njihovu ulogu u društvu:

„Vaš posao je da istražujete moguće kriminalne aktivnosti i da o tome izveštavate javnost, ali imajte na umu da niste policajci – pronađite drugačiji fokus ili ugao gledanja na priču.“

Dojčinović je istakao značaj saradnje sa novinarima širom sveta, koja može dovesti do uspešnih prekograničnih priča o međunarodnim kriminalnim grupama:

„Radite u timu i sarađujte sa novinarima iz drugih zemalja, saznajte ko može imati podatke koji su vam potrebni, nađite dokumenta i razgovarajte sa ljudima – napravite široku mrežu oko vas i, konačno, ne verujte nikome. Ako koristite kriminalce kao izvore informacija, budite veoma pažljivi: priđite im kao novinari, ali tek nakon što saznate sve o njima – jer oni znaju sve o vama“.


Erik (Eric) Nalder, američki istraživački novinar i dvostruki dobitnik Pulicerove nagrade, polaznicima je predavao o tehnikama intervjua – kako prići nervoznim izvorima, razgovarati sa njima i učiniti ih saradnicima na priči.

Markus Lindeman (Marcus Lindemann), nemački novinar, izvršni producent i stručnjak za computer-assisted reporting (CAR), održao je nekoliko interaktivnih predavanja o upotrebi računara prilikom rada na priči. Kako pronaći lične podatke na internetu, videti kako je izgledao veb-sajt koji više ne postoji i saznati poreklo fotografija koje se nalaze na internetu neke su od veština kojima je Lindeman učio polaznike ovogodišnje škole.

Dejvid Li (David Leigh), doskorašnji urednik britanskog Gardijana (Guardian) i vodeći predavač BIRN-ove letnje škole, sproveo je novinare kroz proces istraživanja i pisanja priča, a govorio je i o svom radu u istraživačkom timu Gardijana, kao i saradnji sa Džulijanom Asanžom (Julian Assange) i objavljivanju Vikiliksovih (WikiLeaks) dokumenata.

Predavači ovogodišnje BIRN-ove letnje škole bili su i Stiven (Stephen) Salmieri – nekadašnji šef tajnih FBI operacija; izvršni direktor i novinar OCCRP-a, Pol (Paul) Radu; Helen Derbišajr (Helen Darbishire) iz Access Info Europe; italijanski tužilac Luiđi Rinela (Luigi Rinella); kao i Rut Rozenberg (Ruth Rosenberg), Savica Pureber, Ketrin (Katrin) Adams, Katjuša Popović i Marija Anđelković, koje su govorile o trgovini ljudima i značaju izveštavanja o ovom problemu.


Za više detalja o školi i načinu prijavljivanja, posetite sajt BIRN Summer School.

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano