AktuelnoSud i tužilaštvo

Nova poternica za Jovicom Stefanovićem - Ninijem

18. maj 2018.
Foto: Jovica Stefanović - Nini, www.glas-javnosti.rs
Jovica Stefanović se nije pojavio u nastavku suđenja zbog zloupotreba u privatizaciji fabrike lekova Jugoremedija, pa je Viši sud u Beogradu naredio da se za njim raspiše poternica. Stefanović ima još dve poternice

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu naredilo je juče raspisivanje poternice za Jovicom Stefanovićem, poznatijem kao Nini, jer se oko sedam meseci nije pojavio na suđenju u slučaju Jugoremedija.


Njegov advokat je sudskom veću dostavio lekarsko opravdanje prema kome Stefanović nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju zbog lošeg zdravlja.


Presedavajući sudskog veća Dragan Mirković konstatovao je da Stefanović nije došao na ovo kao ni na prethodna ročišta, ali i da su za njim u druga dva predmeta pred Višim sudom već raspisane poternice.


U postupku zbog sumnji u zloupotrebe pri privatizaciji Srboleka poternica je raspisana u aprilu ove godine. „Pritvor prema okr. Stefanović Jovici određen je do 60 dana, zbog okolnosti koje ukazuju na bekstvo i doneta je naredba za raspisivanjem poternice“, potvrđeno je CINS-u iz Višeg suda.


Druga poternica iz jula 2017. se tiče suđenja protiv Stefanovića kao direktora firme Farmakos, zbog sumnje u zloupotrebe službenog položaja.


Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je protiv Stefanovića i još četvoro osumnjičenih optužnicu u aprilu 2013, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija. Suđenje je u fazi glavnog pretresa.


Mirjana Ivić, zamenica javnog tužioca, predložila je na jučerašnjem ročištu da se zbog izostanka raspiše poternica za Stefanovićem, kako bi suđenje moglo da se nastavi.


Sud je prihvatio njen predlog uz konstataciju da je očigledno da Stefanović neće doći i da nije jasno kako je dobio opravdanje od zubara da nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju kada se mesecima ne pojavljuje pred sudom, te je Odeljenju za potere Uprave kriminalističke policije Beograd naloženo izdavanje poternice.


Sudija Mirković je konstatovao da su sudski veštaci procenili da Stefanovićevo zdravsteno stanje ne može biti toliko loše da nije u stanju da se pojavi pred sudom.


Savet za borbu protiv korupcije uvrstio je privatizaciju Jugoremedije u jedan od takozvana 24 sporna slučaja prodaje i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu. Prema izveštaju Saveta, prodaja 41,93% akcija Jugoremedije je do tada bio jedini slučaj u kojem je Agencija za privatizaciju iskoristila zakonsko ovlašćenje da proda akcije na aukciji, zaobilazeći berzu.


U izveštaju Saveta je navedeno da su Akcijski fond i Agencija za privatizaciju prodali 2002. godine Jugoremediju za 16 miliona evra firmi iza koje stoji Jovica Stefanović – Nini, „biznismen koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija Jugoremedije poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina.“


Posle višemesečnog štrajka većeg dela zaposlenih, koji su ujedno manjinski akcionari Jugoremedije, država je 2006. raskinula privatizaciju jer vlasnik nije ispunio ugovorene obaveze.


Stefanović je 2012. godine sa saradnicima uhapšen zbog zloupotrebe položaja i pribavljanja 7,5 miliona evra na štetu Jugoremedije.


„On je Jugoremediju učinio zavisnom, odnosno vezao sa poslovanjem svojih privatnih firmi, a preko svojih privatnih firmi nabavljao je sirovine za nabavku lekova iz Indije i naduvavao fakture i do 70 puta koje je dalje prosleđivao ka Jugoremediji i na taj način izvlačio kapital“ izjavio je nakon Stefanovićevog hapšenja Milorad Veljović, tadašnji direktor policije.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano