AktuelnoNovac iz budžeta

Nedostatak odgovornosti – nije greška, već osobina

26. feb 2021.
Pretraga podataka na laptopovima; foto: CINS
Vlada Viktora Orbana teži da zanemari demokratske principe, a posebno transparentnost i odgovornost. Bespovratna sredstva koja je mađarskim zajednicama izvan Mađarske obezbedila Bethlen Gabor Fondacija nisu izuzetak. Javno dostupne informacije Fondacije o odlukama o grantovima i njihovim uplatama su lavirint zbunjujućih i često kontradiktornih informacija.

Naš regionalni tim novinara koristio je dva izvora podataka za projekat Hungarian Money, Orbán’s Control (Mađarski novac, Orbanova kontrola).

Prvi izvor bile su odluke o dodeli grantova manjinskim organizacijama od strane četvoročlanog Izvršnog odbora Bethlen Gabor Fondacije (BGA). Drugi izvor je bila javna baza podataka BGA o isplatama bespovratnih sredstava i nju objavljuje Fondacija.

Otkrili smo da nijedan javni izvor informacija nije dovoljan ili dovoljno sveobuhvatan da pruži potpunu sliku podrške mađarske Vlade aktivnostima svoje nacionalne manjine kroz grantove za projekte, programe, investicije i svakodnevno poslovanje.

Novinari su otkrili velika odstupanja između baza podataka.

Na primer, u periodu 2011-2019. vrednost odluka o dodeli – uključujući njihove modifikacije i ukupne iznose nekoliko posebnih programa – iznosila je 1,35 milijardi eura (428,51 milijarda mađarskih forinti). Ipak, tokom istog perioda ukupne isplate bespovratnih sredstava dostigle su svega 62% od ukupnog broja odluka (odnosno 266 milijardi forinti).

Odluke o dodeli sredstava, kao i njihove anekse, zaposleni u Fondaciji su štampali, a zatim skenirali i postavljali na sajt u PDF formatu. Ovaj tim novinara skenirao je dokumenta OCR programom i ručno proveravao informacije o grantovima za svaku od zemalja obuhvaćenih ovim projektom.

Otkrili smo na desetine ozbiljnih problema koji su uticali na sposobnost tima da temeljno analizira podatke: nedostajale su odluke o dodeli, dešavalo se i po nekoliko izmena jednog granta, postoje greške u računici, skenirana dokumenta su bila niskog kvaliteta ili mašinski nečitljiva pa čak su i loše kopije dovele do toga da cele stranice budu tamno sive i nečitke.

Izvršni odbor BGA redovno menja svoje odluke o dodeli sredstava. Ponekad se sadržaj projekta menja, ali češće se menjaju dodeljeni iznosi, ponekad godinama nakon donošenja prvobitne odluke. Ovo nam je takođe otežalo da u potpunosti razumemo obim finansiranja manjina od strane BGA i da iz još jednog izvora proverimo donacije finansirane novcem mađarskih poreskih obveznika.

Novinari nisu mogli da pronađu objašnjenja o sadržaju, metodologiji i ograničenjima ovih javnih baza podataka i načina odlučivanja BGA. Ni u godišnjim izveštajima Fondacije nismo mogli da pronađemo ove odgovore, a pitanja koja smo slali BGA je ignorisala.

Odluke o dodeli sredstava u periodu između 2011. i 2020. godine iznosile su 1,71 milijardu eura (skoro 600 milijardi forinti). Ovaj broj obuhvata podatke o odlukama, uključujući sve njihove modifikacije koje je tim uspeo da identifikuje, i ukupne vrednosti nekoliko velikih BGA programa.

Ovaj tim je takođe skrejpovao odnosno svukao bazu podataka o realizovanim uplatama manjinskim i drugim organizacijama koju BGA objavljuje na svom sajtu o tenderima. Iako ova baza sadrži mnogo više informacija od one sa odlukama o dodeli sredstava i jednostavnija je za upotrebu, otkrili smo niz problema.

Najočigledniji problem je bio da se ukupne vrednosti konkretnih isplata nisu poklapale sa ukupnim vrednostima dodeljenih grantova, i to ne u malim ishodima. Smatrali smo da je razlika od oko 38 procenata prevelika da bismo mogli da računamo na eventualno otkazane ili slabo realizovane grantove. Stoga je verovatno da neke isplate nedostaju u bazi podataka.

Na kraju, podaci u bazi važe samo do kraja 2019. godine – prošla godina nedostaje, dok je ukupan iznos u 2018. godini mali u poređenju sa ostatkom perioda i odgovarajućim odlukama o dodeli sredstava.

BGA nema posebno odeljenje koje se bavi medijima. Naš tim je u nekoliko navrata u januaru i februaru poslao BGA pitanja o raznim problemima, uključujući baze podataka, izveštavanje i odstupanja u dodeljenim iznosima. Nije bilo odgovora.

Novinari su putem zahteva za slobodan pristup informacijama zatražili kopije nekoliko desetina konačnih izveštaja o projektima, ali je Fondacija poslala samo deo dokumentacije.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ovaj tekst je nastao uz podršku fonda the Investigative Journalism for Europe (IJ4EU).

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

26. feb 2021.
Oko 12 miliona evra su građani Mađarske platili rad mađarskih medija u Srbiji od 2011. do kraja 2019. Istraživanje CINS-a pokazuje da je susedna država finansirala informativni sadržaj i kupovinu nekretnina medija koji sadržajem i vlasničkim vezama pokazuju bliskost sa Fidesom, strankom premijera Mađarske Viktora Orbana, što sagovornici CINS-a ocenjuju kao kupovinu uticaja. CINS otkriva i zašto je funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara tražio otkaz glavnog urednika najstarijih mađarskih novina u Srbiji, kao i zbog čega su glasovi vojvođanskih Mađara važni za rezultat na evropskim izborima.
26. feb 2021.
Sportska akademija, skupa ograda za fudbalski teren u crkvenoj porti, obnova i rad crkvi čiji sveštenici pozivaju da se glasa za Fides, partiju mađarskog premijera Viktora Orbana, samo su neke od donacija mađarske Vlade u Srbiji od 2011. do 2020. godine. Ulaganje više od 70 miliona evra sagovornici CINS-a vide kao Orbanov pokušaj širenja uticaja na ovim prostorima.