MultimedijaVazduh

MAPA: najzagađeniji gradovi u Srbiji u 2018.

22. jan 2020.
Najzagađeniji gradovi Srbije u 2018; foto: printscreen / Google maps
CINS je analizirao zvanične podatke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) o kvalitetu vazduha za 2018. i mapirao pet najzagađenijih gradova za svaku od tri zagađujuće materije - PM10 čestice, azot-dioksid (NO2), sumpor-dioksid (SO2).

Najzagađeniji gradovi 2018. bili su Beograd, Pančevo, Smederevo, Kosjerić, Valjevo, Kraljevo, Užice, Sremska Mitrovica, Subotica i Kragujevac, a dominantan izvor problema bio je PM10.

PM10 je mešavina prašine, čađi i teških metala, kojih u toku dana u proseku ne sme da bude više od 50 µg/m3. Čestica je toliko mala da dolazi do najsitnijih delova pluća i izaziva disajna i srčana oboljenja. NO2 i SO2 dovode do učestalog kašlja, osećaja gušenja i nadražaja ždrela.

Godišnje vrednosti PM10 su 2018. bile iznad propisanih na svim mernim mestima, i to više od 35 dana koliko je dozvoljeno. Meštani Smedereva su skoro pet meseci proveli u velikom zagađenju, stanovnici Sremske Mitrovice skoro četiri meseca, a Valjevci ukupno 170 dana, odnosno skoro svaki drugi dan. U 2017. zagađenje je zabeleženo na dve trećine stanica.

Količina NO2 bila je iznad dozvoljene u 2018. u Užicu i Beogradu, dok je godišnja vrednost SO2 izmerena u granicama normale. Na dnevnom nivou, ipak, prekoračenja SO2 bilo je u Boru i Beogradu, pokazuje izveštaj SEPA-e.

Iako je zagađenost vazduha tek u poslednje vreme u žiži pažnje, problem sa zagađenjem u Srbiji postoji mesecima pa i godinama, pokazuju podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) analizirao. Više o tome čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano