MultimedijaVazduh

MAPA: najzagađeniji gradovi u Srbiji u 2018.

22. jan 2020.
Najzagađeniji gradovi Srbije u 2018; foto: printscreen / Google maps
CINS je analizirao zvanične podatke Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) o kvalitetu vazduha za 2018. i mapirao pet najzagađenijih gradova za svaku od tri zagađujuće materije - PM10 čestice, azot-dioksid (NO2), sumpor-dioksid (SO2).

Najzagađeniji gradovi 2018. bili su Beograd, Pančevo, Smederevo, Kosjerić, Valjevo, Kraljevo, Užice, Sremska Mitrovica, Subotica i Kragujevac, a dominantan izvor problema bio je PM10.

PM10 je mešavina prašine, čađi i teških metala, kojih u toku dana u proseku ne sme da bude više od 50 µg/m3. Čestica je toliko mala da dolazi do najsitnijih delova pluća i izaziva disajna i srčana oboljenja. NO2 i SO2 dovode do učestalog kašlja, osećaja gušenja i nadražaja ždrela.

Godišnje vrednosti PM10 su 2018. bile iznad propisanih na svim mernim mestima, i to više od 35 dana koliko je dozvoljeno. Meštani Smedereva su skoro pet meseci proveli u velikom zagađenju, stanovnici Sremske Mitrovice skoro četiri meseca, a Valjevci ukupno 170 dana, odnosno skoro svaki drugi dan. U 2017. zagađenje je zabeleženo na dve trećine stanica.

Količina NO2 bila je iznad dozvoljene u 2018. u Užicu i Beogradu, dok je godišnja vrednost SO2 izmerena u granicama normale. Na dnevnom nivou, ipak, prekoračenja SO2 bilo je u Boru i Beogradu, pokazuje izveštaj SEPA-e.

Iako je zagađenost vazduha tek u poslednje vreme u žiži pažnje, problem sa zagađenjem u Srbiji postoji mesecima pa i godinama, pokazuju podaci koje je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) analizirao. Više o tome čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend