Istraživačke pričeFunkcioneri

Loznica: Kolike su plate direktora javnih preduzeća i ustanova?

21. okt 2009.
U Loznici radi sedam javnih preduzeća i šest ustanova. Najviša direktorska plata iznosi 63.455, a najniža 35.014 dinara. LN i CINS otkrivaju čija je koverta najdeblja

Kolika vam je plata? Nepristojno pitanje, zar ne? Posebno kada se ima u vidu da većina građana u današnje vreme, s ekonomskom krizom ili bez nje, gotovo da jedva preživljava i da i ono malo novca što prima najčešće dobija na kašičicu, i sa manjim ili većim zakašnjenjem. Ipak, u sklopu projekta koji “Lozničke novosti“ sprovode u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo NUNS-a, postavili smo direktorima lokalnih javnih preduzeća i ustanova baš to pitanje, uz još neka.
 

Dragan Nikolić, vršilac dužnosti direktora Ustanove za fizičku kulturu “Lagator“

Loznica ima sedam javnih preduzeća i šest ustanova. Neka od njih su samofinansirajuća i ne koriste direktno budžetska sredstva grada, druga su na budžetu a većina kombinuje više načina prihodovanja. Direktorske plate kreću se u rasponu od 35.014 do 63.455 dinara a nikada ne biste pogodili koji direktor ima najvišu platu. Sigurno vam je na pamet prvo pala “Toplana“ ili je to bio “Urboplan“? Možda “Vodovod“? E pa, grešite!

Najvišu platu, 63.455 dinara, ima direktor sportskog centra, odnosno Ustanove za fizičku kulturu “Lagator“ i to 248 dinara višu od prvog pratioca, direktora “Toplane“, a za njima zaostaju direktori “Vodovoda“, za 3.818, JP “Grad“ za 4.871 i „Urboplana“ za čak 8.034 dinara. Odmah iza ovih javnih preduzeća slede direktori još tri ustanove, Centra za kulturu “Vuk Karadžić“ sa platom od 53.681 dinara, Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje “Bambi“ sa 51.699 i Biblioteke Vukovog zavičaja sa 50.204 dinara. Na dnu liste je direktorica turističke organizacije sa 35.014, a 4.114 dinara više od nje prima direktor “Sokolane“. Njih dvoje ne moraju da brinu zbog umanjenja od 10 odsto na iznos plate iznad 40.000 dinara.

Činjenicom da je njegova plata najviša, iznenađen je Dragan Nikolić, vršilac dužnosti direktora Ustanove za fizičku kulturu “Lagator“.

– Ne mogu da verujem, ali moja plata se određuje uz saglasnost osnivača i po koeficijentima koje je odredila Vlada Srbije. Nekome je ta plata možda mala, a nekome velika, ne bih da ulazim u to. Predlagao sam da se primene koeficijenti koje je vlada predložila za sve sportske objekte u Srbiji, ali to nije prihvaćeno. Ne znam da li bi moja plata po tim koeficijentima bila viša, ali mojim radnicima sigurno bi. Naša ustanova je prošlu godinu završila sa velikim suficitom. Prošle godine, pre nego što sam ja postao direktor, tromesečni suficit je iznosio oko 4.000, a u prva tri meseca ove godine je 216.000 dinara. Poslujemo bolje i svi pokazatelji ukazuju na to da postoji napredak u iskorišćenosti i naplativosti termina u hali o čemu se vodi i blagovremena evidencija. Moje je da budem menadžer i da ostvarim profit za ovu firmu – kaže Nikolić.
Direktorica Turističke organizacije grada Loznice Ljiljana Makević-Tomić kaže da se plate obračunavaju po uputstvu Ministarstva finansija i uredbi Vlade Srbije.

– Ja mogu da objasnim svoju platu a mislim da tako i svako treba svoju da objasni. Nisam nezadovoljna iako je moja plata najniža. Delimo taj kolač sa svima i mislim da bi bilo i nemoralno da ja imam ogromnu platu a situacija je takva kakva je i mnogo je i nezaposlenih koji ništa ne primaju. Ja sam među mlađim direktorima pa i moj radni staž utiče na visinu zarade, ali ne bi bilo ni logično, niti bi bilo u redu da imam visoku platu a finansiramo se isključivo iz budžeta.

Ustanove su u drugačijoj poziciji od javnih preduzeća jer i one koje prihoduju, čine to u manjoj meri u odnosu na javna preduzeća koja imaju i veću odgovornost – rekla je Makević-Tomić.
Prosek plata zaposlenih u ovim preduzećima i ustanovama je takođe šarolik s tim što bi trebalo imati u vidu i stručnu spremu zaposlenih jer, recimo, u “Urboplanu“ polovina zaposlenih ima visoku stručnu spremu i neophodne sertifikate dok je u “Našem domu“, po prirodi posla, većina zaposlenih nekvalifikovana. Najveći prosek plata imaju zaposleni u JP “Grad“, koji većinom imaju visoku i višu stručnu spremu, 36.435 dinara, a najmanji, 22.434, radnici “Našeg doma“.
Od svih zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, a ima ih ukupno 735, najnižu platu imaju spremačice u obdaništu i to 14.875 dinara. Žalosno je što dosta vas koji ovo čitate sa setom uzdiše i misli “eh, da je meni ta najniža plata…“

– Nije problem u količini novca nego u tome da li ta količina može da zadovolji normalne potrebe. Da li je to 14, 15, 20 ili 50 hiljada sasvim je svejedno ako od toga ne možeš da preživiš. Suma je nebitna, bitno je samo da li sa tim možeš nešto da uradiš. Imam dvadestedvogodišnju kćerku koja je završila školu ali je nezaposlena i nas dve živimo od moje plate. Majka pomaže koliko može, a imam i divnu sestru pa delimo što imamo – kaže Mirjana Kuzmić, spremačica u vrtiću “Bambi“.
 

Ljiljana Makević-Tomić , direktorica Turističke organizacije grada Loznice

Koliko su direktorske plate u Loznici zaista visoke imaćemo priliku da utvrdimo po završetku projekta kada ćemo moći da ih uporedimo sa podacima iz još 27 gradova i opština Srbije, a do tada podsećamo da prosečna zarada u Loznici (martovska) po podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 24.212 dinara. Koliko nas je uopšte doseglo ovaj prosek drugo je pitanje.

 

Ništa bez knjižice


Zanimljiv podatak je i partijska pripadnost direktora. Najviše ih je iz partije G17 plus, četvoro, a slede Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije sa po tri direktora, dok po jednog imaju Demokratska stranka Srbije i, široj javnosti malo poznata, Konzervativna stranka Srbije – Mirko Jović. Ova partija, inače, ne samo da nije na vlasti, nego nije čak ni u skupštinskoj opoziciji. Direktorka Centra za kulturu je nestranačka ličnost koja se, kao takva, na prošlogodišnjim lokalnim izborima nalazila na listi G17 plus. Na pitanje o partijskoj pripadnosti više direktora se nasmejalo rekavši “pa kako bih drugačije mogao da budem direktor?“. Da li je na to potreban ikakav komentar? Stručnost je u redu, ali bez knjižice…

 

Zaposleni


Najviše radnika zaposleno je u “Našem domu“ 219, a najmanje u Turističkoj organizaciji grada Loznice i “Sokolani“ po pet. Izuzev “Lagatora“ nijedno drugo javno preduzeće ili ustanova ne planira prijem novih radnika tokom ove godine. Sportski centar očekuje spajanje sa “Sokolanom“ i pripajanje bazena, pa tako i povećanje broja zaposlenih, a “Vodovod“ će primiti nove radnike ukoliko se ukaže potreba “a na zahtev KFV banke i njihovog donatorskog projekta u smislu specifičnih i stručnih zanimanja“.

 

Rb

Direktor

Javno preduzeće/ustanova

Partijska pripadnost

Plata direktora

Najniža plata u

preduzeću/ustanovi

1.

Dragan Nikolić

“Lagator“

DS

63.455

17.735

2.

Milan Panić

“Toplana“

G17+

63.207

19.205

3.

Slobodan Todorović

“Vodovod i kanalizacija“

DS

59.636

19.729

4.

Zoran Tomić

“Grad“

G17+

58.584

17.720

5.

Sava Babić

“Urboplan“

SPS

55.421

20.876

6.

Dajana Đedović

Centar za kulturu “Vuk Karadžić“

nestranačka

53.681

18.183

7.

Koviljka Radić

Ustanova “Bambi“

DSS

51.699

14.875

8.

Radovan Simić

Biblioteka Vukovog zavičaja

SPS

50.204

16.000

9.

Jovan Maksimović

JSP “Loznica“

G17+

47.411

16.582

10.

Zoran Đurić

Direkcija “Banja Koviljača“

DS

46.115

16.326

11.

Stanko Tešić

“Naš dom“

SPS

44.778

20.619

12.

Mile Pavlović

“Sokolana“

KSS

39.128

16.213

13.

Ljiljana Makević-Tomić

Turistička organizacija grada Loznice

G17+

35.014


 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano