AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

Dvadeset novinarki na treningu CINS-a

01. jun 2016.
Foto: CINS
Kreativne i interaktivne radionice o istraživačkom novinarstvu

Dvadeset novinarki iz Srbije pohađalo je prošle nedelje obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Trening za novinarke lokalnih medija održan je u Zrenjaninu i trajao je četiri dana.

 

Obuka je održana u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“, koji finansira Evropska unija.

 

Između ostalog, novinari CINS-a su kroz vežbe i interaktivne radionice polaznice upoznali sa naprednim tehnikama pretraživanja interneta, načinima za analizu i pronalaženje dokumenata, korištenjem excela i alata za obradu većih količina podataka, pretragom društvenih mreža itd.

 

Bitan deo treninga posvećen je i pristupu informacijama od javnog značaja, tehnikama intervjua, metodama provere činjenica, pretrazi dostupnih baza podataka i drugim elementima istraživačkog novinarstva kojima se novinari CINS-a redovno koriste.

 

Među predavačima je kao gost bio i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, koji je pričao o javnim finansijama i vladavini prava. Almira Medunjanin i Zorana Kepnik Hinić iz Agencije za borbu protiv korupcije govorile su o obavezama koje funkcioneri imaju prema Agenciji, podnošenju prijava o imovinskom stanju i potencijalnom sukobu interesa funkcionera.

 

Dvadeset novinarki izabrano je na osnovu prijava koje su sadržavale njihove biografije, primere ranijih radova i motivaciono pismo, kao i na osnovu usmenog razgovora sa užim krugom kandidata.

 

U oktobru 2016. godine, učesnice će prisustvovati još jednoj trodnevnoj radionici, a u periodu između dva treninga radiće na vlastitim istraživanjima, uz mentorstvo i pomoć novinara CINS-a.

 

Po završetku istraživanja, svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima i kriterijumima biće objavljeni na sajtu CINS-a, i ponuđeni matičnim medijima novinarki, kao i drugim medijima.
 

 


Ova vest je proizvedena u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ove vesti je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano