AktuelnoNagrade i druga priznanja

Dino Jahić nagrađen za novinarsku izuzetnost

14. dec 2013.
Dino Jahić
Novinar iz Sarajeva i gostujući urednik CINS-a Dino Jahić osvojio drugu nagradu na konkursu  "Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost"

Prvu nagradu na konkursu dobio je Vlad Odobesku, rumunski reporter koji je opisao umešanost političara iz svoje zemlje u istrage o korupciji.

 

Drugu nagradu je osvojio Dino Jahić, bosanski reporter koji je istraživao korupciju u okviru obrazovnog sistema, a treću Elena Stanku, rumunska reporterka koja je ispitivala korupciju na tržištu rada za doktore.

Uz prvo mesto, pobednik je dobio i novčanu nagradu u iznosu od 4.000 evra, drugo mesto nosi nagradu od 3.000 evra, dok treće donosi dobitniku nagradu od 1.000 evra.

Pobednici su proglašeni juče na ceremoniji održanoj u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu.

Pobedničke članke je izabrao nezavisni žiri koji su činili balkanski dopisnik za nemačke dnevne novine Suddeutsche Zeitung Florijan Hasel, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta Remzi Lani, osnivač i predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus, izvršni urednik srpskog nedeljnika Novi magazin Milorad Ivanović, urednik švajcarskih dnevnih novina Neue Zurcher Zeitung Maekus Spielman i urednik u austrijskom dnevnom listu Standard Adelhejd Volfl.

Članovi žirija su pohvalili Odobeskuovo izveštavanje, navodeći da je predstavio snažnu priču sa živopisnim glavnim likom kojom je ilustrovao problem celog regiona.

Odobesku je izjavio da mu je stipendija pomogla da „rasporedi i strukturiše informacije prema važnosti, posebno kada je prikupio veliku količinu podataka“.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Integritet“. Novinari koji su učestvovali u ovogodišnjem programu stipendija obradili su teme ostavštine ratova 1990-ih, lošu javnu upravu i politizaciju civilnog društva.

Program stipendija za novinarsku izuzetnost 2007. godine pokrenule su Robert Bosch Fondacija i ERSTE Fondacija, u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN).

Godišnja stipendija pruža finansijsku i profesionalnu podršku u razvoju i osnaživanju kvalitetnog izveštavanja u zemljama Balkana.

Pored toga, program podstiče regionalno povezivanje među novinarima iz različitih zemalja i nudi priliku za sveobuhvatno izveštavanje o kompleksnim temama koje se tiču reformi i od ključne su važnosti za region i Evropsku uniju.

Deset izabranih novinara koji su ove godine dobili stipendije izabrano je među više od 120 prijavljenih novinara iz devet balkanskih zemalja.

Konkurs za iduću godinu biće otvoren za prijave od januara 2014. godine, saopšteno je iz BIRN-a.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano