AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS-u i KRIK-u uručena nagrada

24. okt 2017.
Foto: Redakcija CINS-a, Sanja Kljajić
Novinarska nagrada za etiku i hrabrost dodeljuje se od 1991. godine

Na svečanoj ceremoniji u Medija centru u Beogradu danas je redakcijama Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) uručena novinarska nagrada „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost za 2017. godinu.


Nagrada je prvi put dodeljena 1991. godine, a ustanovljena je nakon smrti Dušana Bogavca. Ovaj dugogodišnji novinar i publicista je sa kolegama osnovao „Fond solidarnosti“, namenjen novinarima koji su zbog svoje hrabrosti i istinoljubivosti ostajali bez sredstava za život.


Nagradu CINS-u i KRIK-u uručile su novinarka Sanja Kljajić, prošlogodišnja dobitnica i član žirija i Milena Njamcul, ćerka Dušana Bogavca.

 

 

Osim Kljajićeve u žiriju su bili novinarka i sestra Dušana Bogavca – Branka Bogavac, karikaturista i prethodni dobitnik nagrade Dušan Petričić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić i Filip Mladenović, predsednik Fondacije „Dušan Bogavac“.


„Odluka žirija nije emotivna reakcija na izjave premijerke Ane Brnabić o istraživačkom novinarstvu u Srbiji. Istraživačko novinarstvo u Srbiji danas je jače nego ikad, što dokazuju brojne nagrade koje su u zemlji i regionu dodeljenje redakcijama KRIK-a, CINS-a, BIRN-a i Insajdera„, ocenio je Lekić tokom ceremonije uručenja nagrade.


Primajući nagradu od prošlogodišnje dobitnice Sanje Kljajić, glavni i odgovorni urednik CINS-a Dino Jahić ocenio je da je danas teško biti hrabar i etičan novinar u Srbiji.


„Drago mi je što je nagrada, koja predstavlja veliku čast, dodeljena celoj redakciji jer sve što radimo je rezultat timskog rada. Kada vidimo ko su dobitnici nagrade, postoji osećaj ponosa jer su nam ti ljudi nekada bili uzori“, kazao je Jahić.

Navodeći da je nagrada „Dušan Bogavac“ sedma nagrada koju je CINS dobio za dostignuća u istraživačkom novinarstvu, Jahić je istakao da svaka od njih „pripada svakom novinaru i svakoj novinarki u Srbiji koji su hrabri i etični“.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ocenio je da novinarstvu u Srbiji predstoji „loše vreme“ i dodao da je nova tendencija da se institucije, u prvom redu poreske, koriste protiv medija.

„Nedavno smo u Briselu lobirali za medijske slobode u Srbiji. Pričali smo sa evropskim parlamentarcima o autocenzuri u Srbiji da bi onda shvatili da su naši vodeći političari pre nas bili u Briselu gde su doneli gomile novina kako bi dokazali da u Srbiji nema cenzure. Nismo ohrabreni onim što smo čuli, mislim da ni Brisel nije spreman da prizna postojanje tog problema u Srbiji“, rekao je Dojčinović.


Ove godine žiri je novinaru Vukašinu Obradoviću dodelio posebnu zahvalnicu za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu. Žiri je naveo da je Obradović nakon dobijanja nagrade “Dušan Bogavac” 2003. godine, kao glavni urednik “Vranjskih novina”, „pre svega kao predsednik NUNS-a, dosledno nastavio sa afirmisanjem glavnih atributa nagrade: etika i hrabrost.“


U najužem izboru za nagradu, pored CINS-a i KRIK-a, bila je i redakcija “Ozonpress” iz Čačka, kao i novinari Tamara Grujić i Miša Brkić.

 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ljiljana  gakovic
ljiljana gakovic
25 okt 2017 19:38

Cestitam,ponosim se vama,kolko vasom posvecenoscu,jos vise profesionalizmom.
Sledece sto ocekujem,Je osnivanje Akademije za istrazivacko novinarstvo,gde ce te prenositi kao predavaci,znanje i iskustvo.Do tada treba traziti adekvatnije i primerenije uslove za rad.S verom u moc znanja,podrzavacu doveka gradjane i gradjanke, koji rade na opste dobro,naseg drustva.

Tagovi

Povezano