AktuelnoO istraživačkom novinarstvu

CINS poziva lokalne novinare na trening istraživačkog novinarstva

03. mar 2016.
Kreativne i intenzivne radionice; konkretna istraživanja polaznika; promocija priča; novčane nagrade za najbolje

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva lokalne novinare da se prijave za obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava.

 

Obuka se održava u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.
 

Ko može da se prijavi?


Poziv je, pre svega, namenjen lokalnim novinarima u Srbiji. Prednost će imati kandidati u ranoj fazi karijere i studenti novinarstva, koji imaju iskustva u medijima. Komisija sastavljena od CINS-ovih trenera odabraće 20 učesnika obuke.


Kako izgleda obuka?


Tokom obuke biće održane dve radionice. Prva će da traje četiri dana i biće održana u maju 2016. Druga radionica trajaće tri dana – u oktobru 2016. Između radionica i nakon druge radionice svih 20 polaznika radiće na sopstvenim istraživačkim pričama, uz mentorstvo CINS-ovih trenera.

Radionice će imati dva fokusa: praktična znanja, veštine, tehnike i alati istraživačkog novinarstva koji su primenljivi u Srbiji i – specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa vladavinom prava.


Obuka podrazumeva kreativne metode učenja – neophodno je aktivno učešće polaznika u vežbama, kao i prisustvo na svim danima obe radionice.


Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane tokom radionica su obezbeđeni projektom.


Priče na kojima će polaznici raditi treba da potpadaju pod jednu ili više od ovde navedenih opštih tema:
 

– Nezavisnost, transparentnost i efikasnost u sprovođenju pravde i rada pravosuđa


– Zaštita zakona i borba protiv svih oblika kriminala, uključujući organizovani kriminal;


– Transparentnost javnog budžetiranja i trošenja, odgovornost javnih funkcionera;


– Zaštita osnovnih ljudskih i građanskih prava.


Mentori će voditi polaznike kroz sve faze istraživačkog procesa, uključujući odabir tema, formiranje mreže izvora i rad sa njima, podnošenje zahteva za informacijama od javnog značaja, analizu velikih količina podataka, pisanje priča i digitalnu naraciju, post-produkciju i promociju priče.


Sve priče koje proizvedu polaznici, a ispunjavaju osnovne kriterijume i standarde CINS-a, biće ponuđene matičnim medijima polaznika na objavljivanje, kao i drugim medijima, a svakako će biti objavljene na sajtu CINS-a i promovisane na društvenim mrežama.
 

Nagrade


Za tri najbolje priče polaznika predviđene su nagrade u iznosu od 400, 300 i 200 evra. Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji na kojoj će biti predstavljene nagrađene priče i projekat.
 

Kako se prijaviti?


Prijava treba da sadrži:
 

1. CV kandidata (sa navedenim formalnim i neformalnim obrazovanjem, kao i profesionalnim dostignućima);


2. Pismo motivacije (do 500 reči) koje uključuje odgovor na pitanje: „Zašto je meni važno istraživačko novinarstvo“;


3. Navedite koja tri medija najviše pratite, uz detaljno obrazloženje (do 500 reči);


4. Tri primera novinarskih radova za koje smatrate da najbolje predstavljaju vaše kvalitete. Za tekstove iz štampanih i online medija poslati linkove, ako postoje, ili (čitak) sken / odštampane stranice sa datumom kad je rad objavljen i u kom mediju. Audio i video radove poslati u lako čitljivom formatu ili linkove na kojima su postavljeni online.


ROK ZA PRISTIZANJE PRIJAVA


Kompletne prijave treba da stignu poštom, e-mailom ili da budu dostavljene lično (između 10 i 17 časova radnim danima) u redakciju CINS-a, najkasnije do 01. aprila 2016. u 17h.


Adresa za slanje ili predaju prijava:
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)
Resavska 28/II, 11000 Beograd
E-mail: trening@cins.rs

Koverta treba da nosi napomenu: “Prijava za obuku”, a subject maila takođe treba da glasi “Prijava za obuku”.
 

Drugi rokovi


Kandidati koji su ušli u uži izbor biće o tome obavešteni e-mailom 8. aprila. Sa njima će biti dogovoreni termini intervuja (telefonom ili Skajpom). Intervjui će trajati do 15. aprila.

Kandidati koji su primljeni na program biće o tome obavešteni 19. aprila.
 


        


p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }p.western { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“; font-size: 12pt; }Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

 

 

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend