AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

CINS-ovu obuku pohađaće 20 lokalnih novinara

26. apr 2016.
Osim učenja, polaznici će imati priliku da rade na sopstvenim istraživanjima.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) odabrao je 20 lokalnih novinara za obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava. Kandidati su ocenjivani na osnovu prijava koje su sadržavale biografije, primere njihovih radova i motivaciono pismo. Sa užim krugom kandidata je obavljen i usmeni razgovor.


Obuka se održava u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“, koji finansira Evropska unija, i sastoji se iz tri segmenta.


Najpre će svi izabrani novinari da učestvuju na četverodnevnoj radionici u Zrenjaninu, od 24. do 27. maja. Tokom radionice tim CINS-a će upoznati polaznike sa svim elementima rada istraživačkih novinara: osnovama istraživačkog novinarstva, etičkim i profesionalnim standardima, razvijanjem mreže izvora, proverom činjenica, radom sa bazama podataka, naprednom pretragom interneta, zahtevima za pristup informacijama itd.


U oktobru 2016. godine, učesnici će da prisustvuju još jednoj trodnevnoj radionici.


Radionice će imati dva fokusa: praktična znanja, veštine, tehnike i alati istraživačkog novinarstva koji su primenljivi u Srbiji i – specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa vladavinom prava.


Između dva treninga, lokalni novinari će raditi na sopstvenim istraživanjima, uz mentorstvo CINS-ovih trenera. Svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima i kriterijumima biće objavljeni na sajtu CINS-a, a biće ponuđeni i matičnim medijima polaznika, kao i drugim medijima.


Mentori će voditi polaznike kroz sve faze istraživačkog procesa, uključujući odabir tema, formiranje mreže izvora i rad sa njima, podnošenje zahteva za informacijama od javnog značaja, analizu velikih količina podataka, pisanje priča i promociju priče.


Priče na kojima će polaznici raditi treba da potpadaju pod jednu ili više od ovde navedenih opštih tema:


– Nezavisnost, transparentnost i efikasnost u sprovođenju pravde i rada pravosuđa
– Zaštita zakona i borba protiv svih oblika kriminala, uključujući organizovani kriminal;
– Transparentnost javnog budžetiranja i trošenja, odgovornost javnih funkcionera;
– Zaštita osnovnih ljudskih i građanskih prava.


Za tri najbolje priče polaznika predviđene su nagrade u iznosu od 400, 300 i 200 evra. Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji na kojoj će biti predstavljene nagrađene priče i projekat.


CINS se ovim putem zahvaljuje svim kandidatima i kandidatkinjama koji su se prijavili na obuku. One koji nisu izabrani ohrabrujemo da se prijave na neku od naših budućih škola i treninga.


Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

  

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano