AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

CINS održao drugi deo treninga za novinarke

28. okt 2016.
Bezbednost novinara, obrada velikih količina podataka i promocija tekstova, samo su neke od tema obrađenih tokom tri dana rada

Novinarke lokalnih medija iz Srbije učestvovale su na drugom treningu iz oblasti vladavine prava, u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Trodnevna obuka održana je na Kopaoniku, u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“, koji finansira Evropska unija.

 

Trening je obuhvatio različite segmente istraživačkog novinarstva, poput obrada velikih količina podataka i rada u excelu, pisanja što preciznijih zahteva za pristup informacijama, fokusiranja priča i provere činjenica pre njihovog objavljivanja.

 

Novinari CINS-a takođe su objašnjavali kako se može povećati bezbednost novinara i njihovih izvora i podučavali kako se pravi uspešna promocija tekstova na društvenim mrežama.

 

Gost predavač bio je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija, koji je održao radionicu o funkcionisanju sistema javnih nabavki u Srbiji.

 

Advokat Slobodan Kremenjak pričao je o sudskoj praksi u slučajevima koji se tiču medija, uz preporuke šta novinari treba da rade da bi izbegli potencijalne tužbe.

 

Prvi deo ovog programa održan je u maju ove godine, u Zrenjaninu. Između dva treninga novinarke su radile na vlastitim istraživanjima, uz mentorstvo novinarskog tima CINS-a.

 

Rad na istraživanjima novinarke će da nastave i nakon obuke, a svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima i kriterijumima biće objavljeni na sajtu CINS-a, ponuđeni matičnim medijima novinarki i drugim medijima.

 


Ova vest je proizvedena u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ove vesti je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

  

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend