AktuelnoCINS-ova škola novinarstva

CINS održao drugi deo treninga za novinarke

28. okt 2016.
Bezbednost novinara, obrada velikih količina podataka i promocija tekstova, samo su neke od tema obrađenih tokom tri dana rada

Novinarke lokalnih medija iz Srbije učestvovale su na drugom treningu iz oblasti vladavine prava, u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Trodnevna obuka održana je na Kopaoniku, u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“, koji finansira Evropska unija.

 

Trening je obuhvatio različite segmente istraživačkog novinarstva, poput obrada velikih količina podataka i rada u excelu, pisanja što preciznijih zahteva za pristup informacijama, fokusiranja priča i provere činjenica pre njihovog objavljivanja.

 

Novinari CINS-a takođe su objašnjavali kako se može povećati bezbednost novinara i njihovih izvora i podučavali kako se pravi uspešna promocija tekstova na društvenim mrežama.

 

Gost predavač bio je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija, koji je održao radionicu o funkcionisanju sistema javnih nabavki u Srbiji.

 

Advokat Slobodan Kremenjak pričao je o sudskoj praksi u slučajevima koji se tiču medija, uz preporuke šta novinari treba da rade da bi izbegli potencijalne tužbe.

 

Prvi deo ovog programa održan je u maju ove godine, u Zrenjaninu. Između dva treninga novinarke su radile na vlastitim istraživanjima, uz mentorstvo novinarskog tima CINS-a.

 

Rad na istraživanjima novinarke će da nastave i nakon obuke, a svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima i kriterijumima biće objavljeni na sajtu CINS-a, ponuđeni matičnim medijima novinarki i drugim medijima.

 


Ova vest je proizvedena u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj ove vesti je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

 

  

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano