AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS nominovan za međunarodnu nagradu Data journalism award

22. maj 2019.
Foto: Twitter nalog Global Investigative Journalism Network
CINS-ova baza postupaka protiv funkcionera u užem je izboru za nagradu u kategoriji otvorenih podataka koju dodeljuje Globalna mreža urednika (GEN)

Globalna mreža urednika (GEN), usmerena na digitalne inovacije u novinarstvu, objavila je nominacije za godišnje priznanje Data journalism award.

 

Od ukupno 607 prijavljenih za neku od nagrada, nominovano je 103 projekta u 12 kategorija. U kategoriji otvorenih podataka, u užem izboru za nagradu se nalazi i baza „Postupci protiv funkcionera“ koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio u decembru 2018. godine.

 

Baza sadrži informacije o skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa. U njoj su podaci o više od 1.700 funkcionera, a novinari CINS-a na bazi su radili šest meseci.

 

„Postupci protiv funkcionera“ je prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda. Projekat je predstavljen i na Nedelji otvorenih podataka početkom aprila u Beogradu.

 

Među nominovanima za ovogodišnju GEN nagradu u kategoriji otvorenih podataka, pored CINS-a, nalaze se i Colombiacheck, The Bureau of Investigative Journalism and HuffPost UK, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Center for Responsive Politics, FiveThirtyEight.

 

Listu svih nominovanih možete pogledati ovde.

 

Dobitnici Data journalism award u svim kategorijama biće objavljeni na godišnjem GEN samitu u Atini 14. juna.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano