CINS Info kviz

CINS Info kviz #15 - 8.3.2024.

08. mar 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Zbog čega Nikola Petrović više nije među glavnim igračima koji državi prodaju struju proizvedenu u malim hidroelektranama?

Male hidroelektrane povezane sa Nikolom Petrovićem godinama su dobijale milione evra od prodaje struje EPS-u. Međutim, odlučili su da te ugovore raskinu, saznaje CINS. Petrovićev poslovni partner Dragan Klisura objasnio nam je da je do raskida došlo da se o njima više ne bi pisalo: „Stalno je pisano `Nikola Petrović od države dobio pare`(…) Muka nam je od toga.“

#2. Država je za struju iz obnovljivih izvora u 2023. izdvojila preko 216,8 miliona evra. Za energiju iz kog izvora je izdvojeno najviše para?

Vetroparkovi prvi su na listi isplata EPS-a za 2023. Slede ih elektrane koje rade na biogas, male hidroelektrane, elektrane na prirodni gas i druge, pokazuje analiza CINS-a.

#3. Koga je Predsedništvo SNS-a odlučilo da kandiduje za novog predsednika Skupštine?

Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić, koju je Predsedništvo Srpske napredne stranke kandidovalo za predsednicu Skupštine Srbije, istakla je da će nova funkcija za nju biti veliki izazov i da mora mnogo da uči, piše N1.

#4. Policija je identifikovala dva predstavnika države koji su pomagali klanu Darka Šarića. O kome se radi?

Srpska policija identifikovala je dva predstavnika države koji su pomagali Darku Šariću – bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i načelnika BIA Marka Parezanovića – međutim tužilac za organizovani kriminal ih nije procesuirao, otkriva policijski dokument iz predmeta Šarić piše KRIK.

#5. Koju prijavu će Tužilaštvo podneti protiv Nikole Petrovića, kuma Aleksandra Vučića, zbog saobraćajne nesreće koju je izazvao na Dedinju, a prilikom koje su povređene dve osobe?

Protiv Nikole Petrovića biće podneta prekršajna prijava zbog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja. Tužilaštvo je u saopštenju navelo da Petrović nije imao prekoračeni nivo alkohola u krvi, a da je ustanovljeno prisustvo kokaina u urinu, ne i u krvi. Više o tome čitajte u vesti N1.

#6. Šta će se graditi kod kupališta Štrand u Novom Sadu?

Građani Novog Sada su održali protest kako bi se usprotivili nameri gradskih vlasti da se izgradi verski objekat Srpske pravoslavne crkve (SPC) u blizini najvećeg i najpoznatijeg novosadskog kupališta – Štrand, kraj Dunava, piše Beta.

#7. Ko će predstavljati Srbiju na Evroviziji 2024?

Teya Dora je postala pobednica ovogodišnjeg izbora za Pesmu Evrovizije osvojivši srca publike svojom emotivnom i moćnom numerom „Ramonda“, piše Danas.
Finish

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano