CINS Info kviz

CINS Info kviz #12 - 09.02.2024.

09. feb 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.

Results

Čestitamo! 👏🏻👏🏻👏🏻 Ove nedelje ste bili vrlo dobro informisani. Nastavite da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!
Žao nam je, ove nedelje niste bili dovoljno dobro informisani. ☹️ Savetujemo da se informišete iz relevantnih izvora i profesionalnih medija. Novi kviz vas čeka sledećeg petka!

#1. Ko je na konstituvnoj sednici Skupštine izabran za predsednika parlamenta?

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj su potvrđeni mandati poslanika novog skupštinskog saziva protekla je uz zvižduke opozicije i bez izbora predsednika parlamenta, javlja RSE. Deo opozicije je napustio salu tokom polaganja zakletve. Ovi poslanici su potom zakletvu položili u holu parlamenta. Nije poznato kada će biti nastavak prve sednice i izbor predsednika i potpredsednika parlamenta.

#2. Prošle nedelje objavljena je konačna odluka Apelacionog suda u Beogradu kojom su za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije oslobođeni optužbi:

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. apirla 1999. godine – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, saopštila je Fondacija Slavko Ćuruvija.

#3. U kojoj fabrici je prošle nedelje izbio požar u kome je povređeno šest radnika?

U vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima je na jednom pogonu došlo do požara u kojem je povređeno šest osoba, prenosi N1. U saopštenju koje je stiglo iz fabrike navedeno je da je došlo „do požara u pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta, u fazi gnjetenja. Požar je nastao na samom kraju procesa pri pražnjenju gnjetalice“.

#4. Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom poziva da se sprovede međunarodna istraga neregularnosti na izborima u Srbiji. EP traži da se poseban fokus stavi na:

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore, piše N1.

#5. Zbog čega je prošle nedelje fizički napadnuta učenica jedne osnovne škole u Nišu?

Policijska uprava u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Nišu istražuje težak incident u kojem je jedna učenica sedmog razreda Onovne škole „Car Konstantin“ u Nišu kamenom pogođena u glavu, i to zato što je dobila peticu iz nemačkog jezika, potvrdili su nezvanični izvori Danasa. Devojčica je napadnuta 24. januara ove godine, navodno izvan školskog dvorišta, a već duže vreme trpi fizičko i drugo nasilje školskih vršnjaka. O porastu vršnjačkog nasilja u Srbiji ranije je pisao CINS.

#6. Kako se zove radio emisija koja je nakon 10 godina emitovanja na Radio S2 prošle nedelje ukinuta?

Jutarnji radio-program „Buđenje“ koji se emitovao na Radiju S2 – sada je ukinut, piše Nova. Ovu emisiju godinama su zajedno vodili Dragan Ilić i Gorica Nešović, a nakon njene smrti, Draganu se pridružila Dejana Milović Buha.

#7. U kojoj instituciji su tokom predizborne kampanje čuvani promotivni paketi SNS-a?

Jedan nedostavljeni SNS paket pred izbore prošle godine otkrio je nove veze Prointera i SNS-a i sumnjivu ulogu Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca tokom kampanje. CINS otkriva i kako je jedan vozač zbog svega ovoga završio u policiji.
Finish

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano