AktuelnoMediji

Cenzura i autocenzura na internetu

25. dec 2013.
Povodom aktuelnih slučajeva brisanja tekstova sa sajtova CINS-a, Autonomije i B92, Nezavisno društvo novinara Vojvodine organizuje sutra (četvrtak, 26.12) u 19 časova tribinu u novosadskom Medija centru

Iako je tema cenzure i autocenzure u domaćim medijima, pa i na internetu, već dugo prisutna u našoj javnosti, dva nedavna događaja skrenula su dodatno pažnju na ovaj fenomen.

 

Najpre je otvoreno pismo Dušana Mašića upućeno novinarki Kurira, skinut sa pojedinih portala, a potom se još gora stvar desila sa vešću o Mileni Tabaković, ćerci guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

 

Ne samo da je vest, po svemu sudeći pod političkim pritiskom, uklonjena sa pojedinih portala već su neki sajtovi koji su zadržali ovu vest – bili izloženi napadu hakera (CINS i Autonomija).

 

„Izgleda da su poslednjih godina politički i drugi moćnici prepoznali uticaj internetskih medija, pa pokušavaju da ih stave pod kontrolu na isti način kako to rade sa tradicionalnim medijskim platformama. I u jednom i u drugom slučaju, tekstove je videlo, čitalo, tumačilo i komentarisalo mnogo više ljudi nego da nije bilo intervencije“, kaže se u najavi ove tribine.

O cenzuri i autocenzuri na internetu govoriće:

Sanja Stanković, Medijsko odeljenje OEBS-a u Srbiji,
Branko Čečen, Centar za istraživačko novinarstvo,
Vladan Joler, Share fondacija i
Smiljana Milinkov, Sud časti NDNV-a.

Moderator razgovora je Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV-a.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano