AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Beldocs: Panel o trgovini ljudima

11. maj 2018.
Foto: Facebook/beldocsfest
Predstavnici državnih institucija i nevladinog sektora diskutovali su, zajedno sa autorima filmova o trgovini ljudima, o ovom problemu i potencijalnim načinima za njegovo suzbijanje

Trgovina ljudima i borba protiv ovog oblika kriminala bila je tema panel diskusije održane u četvrtak, 10. maja, u okviru festivala dokumentarnog filma Beldocs. Na panelu su govorili Mitar Đurašković iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Danijela Barjaktarović iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Katarina Ivanović iz nevladine organizacije Astra, kao i troje autora filmova iz te oblasti.


Ivanović je rekla da su se trendovi u trgovini ljudima promenili od 2000. godine do danas: raste udeo radne eksploatacije, a sve je manje žrtava koje su državljani ili državljanke drugih država.


“Državljani Srbije su većinske žrtve trgovine ljudima”, rekla je Ivanović i pojasnila da Astru građani sve više zovu preventivno, kako bi proverili oglase za posao, firme koje posao nude ili i same ugovore, ako do njih dođe.


Mitar Đurašković, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u MUP-u Srbije, rekao je da je od početka godine podneto sedam krivičnih prijava za trgovinu ljudima i da je u ovim slučajevima otkriveno ukupno 13 žrtava.


Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima od marta 2004. godine do danas identifikovano je više od 980 žrtava trgovine ljudima, od čega oko 500 od kada je Centar osnovan.


Na panelu su predstavljena tri filma na ovu temu: Tricked (autor Jane Wells), Hanaa (Giuseppe Carrieri) i Mirsada (Danilo Marunović). Budući da sva tri kao sagovornice uključuju i same žrtve diskutovalo se na temu dvostruke viktimizacije kojoj se oni koji prežive trgovinu ljudima izloženi, najpre u krivičnom sistemu a potom i u medijima.


CINS je prošle godine objavio istraživanje o tome kako sudovi žrtve trgovine ljudima u Srbiji, iako je zakonom omogućeno da se imovinsko-pravni zahtevi rešavaju u krivičnom postupku, za naknadu štete upućuju na potpuno novo suđenje, čime su prinuđene da i po nekoliko puta iznova prolaze kroz sve što im se dogodilo.


Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održava se 11. put i ove godine prikazuje 98 filmova u 14 programa. Jučerašnja diskusija održana je u okviru programa Beldocs Human Rights.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

22. okt 2010.
INTERVJU: MILAN ŽARKOVIĆ, KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKA AKADEMIJA Sad nema ublažavanja kazne. Ako dokažeš nekom trgovinu ljudima, on mora da dobije minimum tri godine robije, ne može manje. Ukoliko je žrtva maloletno lice onda je taj minimum pet godina a ako se dokaže da je organizovana kriminalna grupa onda je kazna i do deset godina