Aktuelno

Autonomija kao korak ka daljem razvoju CINS-a

19. maj 2023.
Ilustracija: CINS logo i NUNS logo
Zajedničko saopštenje NUNS-a i CINS-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za istraživačko novinarstvo – Fondacija (kao izdavač CINS-a) pripremili su predlog izmena Statuta CINS-a koji će i formalno omogućiti redakciji i menadžmentu veću samostalnost i efikasniji rad.

CINS je u prethodnom periodu samostalno donosio uređivačke i poslovne odluke, a sa novim izmenama Statuta dobiće i veća ovlašćenja i ojačati upravljačku strukturu, a sve u cilju rasta i razvoja CINS-a kao nezavisnog i neprofitnog istraživačkog medija.

Konkretno, prema predloženim izmenama Statuta, novi Upravni odbor CINS-a činiće pet članova iz redova nezavisnih stručnjaka u oblasti novinarstva, finansija, medijskog poslovanja i drugog. NUNS će davati saglasnost za izbor većine članova Upravnog odbora, dok će zaposleni u CINS-u dobiti pravo da kandidate za četiri od pet članova tog tela sami predlože. Istovremeno, NUNS će, kao osnivač, ostati garant očuvanja ciljeva sa kojima je CINS inicijalno i osnovan i zadržati pravo da daje ili uskraćuje saglasnost za eventualne buduće izmene Statuta.

Na iste teme će se od zaposlenih u CINS-u tražiti pozitivno zajedničko mišljenje.

NUNS će predložene izmene izneti pred Izvršni odbor NUNS-a u narednih mesec dana.

Podsetimo, CINS je osnovan 2007. godine kao sekcija Nezavisnog udruženja novinara Srbije, sa ciljem da pokaže da je nezavisno novinarstvo po najvišim profesionalnim standardima moguće i u Srbiji. CINS se 2012. godine odvojio kao samostalno pravno lice u okviru Agencije za privredne registre, a vremenom je iz edukativnog centra prerastao u ozbiljan istraživački medij (kome je deo misije da razvija i podržava novinare na početku karijere).

 

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a

Milica Šarić, upraviteljka CINS-a

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano