AktuelnoVideoOsnovne škole

VIDEO: Roditelji i nastavnici traže smenu direktorke u OŠ Đuro Strugar

30. jul 2020.
Protest ispred škole Đuro Strugar; foto: CINS
Višegodišnji problemi koje roditelji đaka i nastavnici u beogradskoj Osnovnoj školi Đuro Strugar imaju sa direktorkom škole kulminirali su ovog leta protestima. Nezadovoljni radom direktorke, oni su za dve godine poslali više od 60 prijava inspekciji i nekoliko puta bezuspešno tražili njenu smenu. Poslednji u nizu zahteva za razrešenje poslali su 22. jula Ministarstvu provete, nauke i tehnološkog razvoja, uz najavu da neće odustati. CINS je u videu prikazao njihovu borbu i probleme sa kojima su se suočili.

Roditelji đaka koji su nezadovoljni radom direktorke Osnovne škole Đuro Strugar, Aleksandre Lončar, zajedno sa delom nastavnog kolektiva ove škole poslali su zahtev za njeno razrešenje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 22. juna, uz peticiju koju je potpisala 321 osoba.

U njemu navode na desetine problema u školi za koje je, prema njihovom mišljenju, odgovorna direktorka Lončar.

 

O spornim odlukama u toj školi Ministarstvo sluša od 2018, odnosno otkako Lončar njom rukovodi. Većina problema na koje se roditelji i zaposleni žale su loša komunikacija, diskriminacija zaposlenih, kršenje propisa pri odlučivanju. Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije pisao, oni su do sada poslali više od 60 prijava na njen rad gradskoj inspekciji.

Povod da se zahtev za smenu direktorke ponovo inicira bio je problem sa rekreativnim nastavama pa su u junu ove godine roditelji počeli da protestuju ispred škole. Kako kažu, novac od ekskurzije nije vraćen svim roditeljima koji su od nje odustali, a direktorka nije odgovarala na njihove upite. Među razlozima za protest se našla i navodna pretnja smrću zaposlenoj u školi Đuro Strugar krajem 2018. o kojoj je CINS pisao.

Tokom rada na videu CINS je tražio intervju sa pomoćnicom ministra prosvete za inspekcijske poslove, ali je umesto intervjua stigao odgovor da se inspekcija bavila problemima u ovoj školi, ali i da su za neke od njih nadležne druge institucije. Nakon toga smo se još dva puta obratili Ministarstvu – jednom za intervju sa predstavnicom prosvetne inspekcije koja je vršila kontrole u ovoj školi i koja se sastala sa roditeljima i nastavnicima, Vesnom Zagorac, a drugi put kroz pitanja šta planiraju da urade u ovom slučaju. Na pozive i poruke sa molbom za intervju nije odgovorila ni Aleksandra Lončar, direktorka škole Đuro Strugar.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Video je realizovan uz podršku Internewsa u okviru projekta Jačanje nezavisnih medija u Evropi i Evroaziji (SIMEE).

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sonja
Sonja
03 avg 2020 17:28

Ovde je jedini logican zakljucak da ministar Sarcevic stiti ovu „sns sablonski bahatu“ direktorku. Ovoliko prekrsaje… Sta cekas ministre? Odobravas sve ovo?

Marko
Marko
12 okt 2020 11:24

Doticna je clan SNS i dobila posao preko veze , nit zna da ga vodi nit ima ljudskosti prema bilo kome.

Tagovi

Povezano