InfografikVazduh

Veće zagađenje u Boru sa dolaskom kineskog investitora

06. mar 2020.
Zagađenje sumpor-dioksidom u Boru kroz godine; foto:CINS
Prema propisima sumpor-dioksid (SO2) na jednom mernom mestu sme da bude prekoračen samo tri dana u toku godine. U Boru se to godinama ne poštuje. Analiza CINS-a pokazuje da je sa privatizacijom RTB Bora krajem 2018. u ovom gradu došlo do povećanja zagađenja.

Merna stanica u gradskom parku u Boru, na svega pet minuta od ulaska u rudarski basen, beleži prekoračenja koncentracije sumpor-dioksida (SO2) u vazduhu godinama. Tako je 2014. nedozvoljenog zagađenja u proseku bilo pet meseci, da bi se broj dana do 2018. sveo na 13, a zatim, nakon kineske investicije, skočio na 40 dana, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA).

 

Untitled dashboard
Infogram
 
Bilo da traju 13 ili 40 dana, velike koncentracije zagađujućih materija utiču na zdravlje Borana.
 
Nalazi izveštaja Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor za 2018. pokazuju da su te godine koncentracije SO2 i štetnih PM10 čestica bile iznad dozvoljenih, što je moglo doprineti bolestima krvotoka i disajnih organa. Arsena je 2018. u Boru bilo 24 puta više nego što je dozvoljeno. Zagađenje u Srbiji na mnogim mestima je iznad zakonom dozvoljenog, o čemu je CINS ranije pisao.
 
CINS je analizirao i podatke o zdravstvenom stanju stanovnika grada Bora koje je objavio zaječarski Zavod za javno zdravlje Timok. Oko dve trećine predškolske dece i polovina mlađih od 18 godina u Boru, koji su u periodu 2014-2018. tražili pomoć lekara, imali su probleme sa organima za disanje. Oni su najčešće oboljevali od zapaljenja ždrela i krajnika, što je i drugo najčešće oboljenje kod odraslih ljudi, sa devet slučajeva na svakih 100 stanovnika.

Iako dominantne, ove bolesti imaju trend blagog pada u posmatranom petogodišnjem periodu, zajedno sa opadanjem proizvodnje rudarskog basena i smanjenjem zagađenja vazduha.

Nakon privatizacije RTB Bora, zagađenje se opet povećalo. 

Zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je više sudskih postupaka protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper), otkriva CINS. Više čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano