AktuelnoSud i tužilaštvo

Stavljena tačka na istragu o nesreći u rudniku Soko: Kriva viša sila

10. apr 2024.
Ilustracija: Zoran Miodrag / CINS
Više javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krajem marta prigovor advokata porodica poginulih rudara u rudniku Soko, saznaje CINS. Time je ostala na snazi odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da za nesreću niko nije odgovoran.

Bio je 1. april 2022. godine. Treća smena rudnika uglja Soko je uveliko radila kada je u 4:09 došlo do izboja metana. Poginulo je osam rudara, a dvadesetak je povređeno.

Dve godine kasnije, tužilaštvo je stavilo tačku na ovaj slučaj – za sve je kriva viša sila i nema odgovornih.

Ovakvu odluku je donelo Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, a na nju se žalio advokat porodica poginulih rudara. Kako Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saznaje, Više javno tužilaštvo u Nišu je taj prigovor odbacilo 27. marta. Kako su nam iz tog tužilaštva rekli, protiv njihove odluke nije dozvoljena žalba, niti prigovor.

Tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu Janko Dinić, koji je vodio ovaj predmet, za CINS kaže da se time na neki način potvrđuje rešenje o odbačaju krivične prijave. On je dodao i da su ovom odlukom pravna sredstva pred tužilaštvom iscrpljena.

Podsetimo, Dinić je do sada tri puta odbijao da pokrene krivični postupak u vezi sa ovom nesrećom.

Dok je izveštaj inspektorke ukazivao na propuste u dokumentaciji i radu rudnika, on je smatrao da propusta nije bilo.

Prvi put je rešio da nema odgovornih kada je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak. Zatim još dvaput kada je odlučivao o krivičnoj prijavi koju je podnela tadašnja ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Advokat porodica preminulih rudara Bratislav Stojanović je oba puta, kada je ta krivična prijava bila odbačena, ulagao prigovore Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Prvi put prigovor je prošao, pa je čitav slučaj vraćen na početak u OJT Aleksinac. Drugi put, VJT u Nišu je prigovor odbacilo.

Podsetimo, u rudniku Soko tog prvog aprila 2022. godine par minuta pred nesreću, metan – gas bez boje, mirisa i ukusa koji istiskuje kiseonik zbog čega ljudi mogu da se uguše, nekoliko puta prelazio je dozvoljene vrednosti. Onda je porastao do te mere da je u jednom trenutku metana bilo toliko da kiseonika u vazduhu skoro da nije ni bilo. Osam rudara je poginulo, a njih dvadesetak je povređeno.

Pravda se traži u sudnicama privrednih sudova

Ovo nije jedini postupak koji je pokrenut nakon nesreće u rudniku Soko.

CINS je već pisao da je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica u čijem sklopu radi ovaj rudnik, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića.

Taj postupak traje i dan danas u Privrednom sudu u Kragujevcu, a oni se u optužnici sumnjiče da su u delu rudnika Soko, u kojem se 2022. dogodila nesreća radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Da rudnik radi bez odobrenja otkriveno je upravo nakon nesreće, u vanrednoj kontroli rudnika koju je sprovela inspektorka Zorica Vukadinović da bi otkrila kako je do nesreće došlo. Nakon toga, ona je podnela prijavu za privredni prestup po kojoj je i pokrenut ovaj postupak.

Pored ove, nakon nesreće inspektorka je podnela još jednu prijavu.

Tako je za privredni prestup sumnjičila i firmu Terragold & Co i njenog direktora Dragana Miloševića. Ova firma je, prema tvrdnjama inspekcije, vršila tehničku kontrolu projekta po kojem je radio Soko i odobrila ga iako ovaj rudnik nije imao svu potrebnu dokumentaciju. Po ovoj prijavi optužnicu je podiglo Prvo osnovno javno tužilaštvu u Beogradu, a suđenje je počelo nedavno, u martu u Privrednom sudu u Beogradu.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tagor
Tagor
16 apr 2024 18:48

I to je neki napredak. U prethodne tri velike nesreće u rudniku Soko krivica je svaljivana na neke od poginulih, a za uzvrat njihovim porodicama je isplaćivana velika novčana nadoknada da se ne bi bunili.

Povezano

14. avg 2023.
Nakon nesreće u rudniku Soko, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića.
30. mar 2023.
Godinu dana od smrti osam rudara u rudniku Soko mnoga pitanja su ostala bez odgovora. CINS donosi priču o tome šta se dešavalo te noći, gde se krije odgovornost i kako je jedna žena odlučila da prekine lanac nesreća.
23. dec 2021.
Pera Stanimirović je imao šumu i zemlju u selu Krivelj kod Bora. U martu 2019. godine saznao je da mu je šuma posečena, a zemlja oduzeta. Na tom mestu danas se nalazi rudnik u vlasništvu kineske kompanije Ziđin. Istraživanje CINS-a pokazuje kako je kineska kompanija otpočela radove na izgradnji rudnika Cerovo 2 pre nego što je za to imala dozvolu.
10. dec 2021.
Na mestu gde je danas velika rupa u zemlji predviđena za otpad iz rudnika Čukaru Peki, takozvano jalovište, Miodrag Živković do prošle godine je obrađivao zemlju. U okolini Bora, živeo je od oko šest hektara imanja – šuma i njiva sa kojih je dobijao hranu za stoku. Zemljište mu je prinudno oduzeto u eksproprijaciji, a krupnu stoku je rasprodao jer nema od čega da je hrani. Danas, kaže, živi od 14 hiljada dinara invalidske penzije.