Aktuelno

Stojimo uz Atlatso i osuđujemo pretnje novinarima

20. jan 2023.
Redakcija Atlatso; Foto: Atlatso

Provladina štampa u Mađarskoj iznosi veoma ozbiljne optužbe (nacionalna izdaja, rad po nalozima iz inostranstva, napadi na mađarske manjine u susednim zemljama, pretnja po nacionalnu bezbednost Mađarske) protiv centra za istraživačko novinarstvo Atlatso, čije je sedište u Budimpešti, Mađarska.

Atlatso se našao pod udarom zbog svoje uloge u međunarodnom projektu istraživačkog novinarstva „Mađarski novac“ (hungarianmoney.eu), koji vodi Atlatso Erdelj sa sedištem u Rumuniji. (Atlatso je poslužio kao inspiracija za Atlatso Erdelj, međutim ove dve organizacije su nezavisne jedna od druge u smislu organizacije i finansiranja).

Pored Atlatsoa (Mađarska) i Atlatso Erdelja (Rumunija), partneri na projektu bili su i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (Srbija), Oštro (Slovenija, Hrvatska) i Istraživački centar Jan Kucijak (Slovačka).

Projekat „Mađarski novac“ (hungarianmoney.eu) jedan je u nizu međunarodnih projekata istraživačkog novinarstva koje vodi istraživački projekat mađarske manjine Atlatso Erdelj sa sedištem u Kluž-Napoci, Rumunija – projekat koji prati i nadlgeda podršku mađarske države svojim manjinama u inostranstvu, zbog čega je objavljivanje bilo u javnom interesu.

Osuđujemo kampanju protiv Atlatsoa, u čijem središtu se našla neosporena istraga, i to dve godine nakon njenog objavljivanja. Tokom pripreme projekta, partneri na projektu uputili su niz pitanja fondu Bethlen Gabor, ali fond na njih nikada nije odgovorio.

Mi, dole potpisani partneri istraživačkog projekta, pozivamo sve uključene aktere da zaustave kampanju protiv Atlatsoa, a naročito pozivamo Vladu Mađarske da osudi otvorene napade na regionalne nezavisne medije i raspirivanje mržnje prema Atlatsou i njegovim novinarkama i novinarima u Mađarskoj.

 

Milica Šarić – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (Srbija)

Anuška Delić – Oštro (Slovenija, Hrvatska)

Lukaš Diko – Istraživački centar Jan Kucijak (Slovačka)

Zoltan Šipoš – Atlatso Erdelj (Rumunija)

Tamaš Bodoki – Atlatso (Mađarska)

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano