AktuelnoSrbija

Uzbunjivač Pandurov: Mislim da mi je podmetnut požar

13. okt 2017.
Foto: pistaljka.rs
„Znao sam da se nešto žestoko desilo jer je bila detonacija i ogromna svetlost, kao da je dan svanuo u sekundi, od vatre”, kaže za CINS Zoran Pandurov.

U noći između 10. i 11. oktobra u Novom Sadu je zapaljen automobil uzbunjivača Zorana Pandurova, o čemu je izvestio portal Pištaljka. Policija i tužilaštvo još istražuju da li je paljenje imalo veze sa slučajem uzbunjivanja.

 

Pandurov za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objašnjava da se automobil nalazio ispred njegove zgrade i da je na njemu pričinjena totalna šteta: „Došlo je do detonacije, požara, ja sam skočio iz kreveta i došao do prozora, znao sam da se nešto žestoko desilo jer je bila detonacija i ogromna svetlost, kao da je dan svanuo u sekundi, od vatre. (…) Pošto sam imao najava i pretnji i video sam po obliku požara kako ide i iz kog pravca, pošto sam radio u policiji, odmah sam znao da je podmetnuto”. Dodaje da nije primetio da se neko udaljava sa tog mesta.

 

Pandurov kaže da je policiji rekao da je uzbunjivač i da misli da je upravo to razlog paljenja automobila, pošto u proteklih 20 godina nije imao nijednu drugu neprijatnost.

 

Pištaljka je izvestila i da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu paljenje najpre opisalo kao „uništenje i oštećenje tuđe pokretne stvari“, za koje je predviđena samo privatna tužba i eventualna novčana kazna. Međutim, slučaj je kasnije prekvalifikovan u krivično delo izazivanja opšte opasnosti, pošto su ugroženi bili i drugi automobili na parkingu.

 

Zoran Pandurov je sudsku zaštitu tražio kao povezano lice sa uzbunjivačem Marijom Beretkom, navodeći da doživljava odmazdu jer joj je pomagao u razotkrivanju korupcije, zbog čega je bio prebačen na novo radno mesto. U julu 2017. godine, Apelacioni sud u Novom Sadu je potvrdio raniju presudu Višeg suda po kojoj je Gradska uprava za inspekcijske poslove prema njemu učinila štetnu radnju. Vraćen je na ranije radno mesto, a pripala mu je naknada od 180.000 dinara zbog povrede časti i ugleda, odnosno, zbog pretrpljenog straha.

CINS je već pisao o ovom slučaju uzbunjivanja. Sve je počelo nakon što je Marija Beretka početkom 2015. godine suočila poslodavce sa nepravilnostima koje je otkrila radeći kao nadzornik u oblasti komunalne inspekcije, u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove Novog Sada.


Prvi put su je na drugo radno mesto prebacili u aprilu 2015. godine. Početkom juna, sve je prijavila policiji, nakon čega ponovo dobija premeštaj – ovoga puta u Gradsku upravu za opšte poslove. Uložila je prigovor, koji Uprava za inspekcijske poslove odbija.

Zakon o zaštiti uzbunjivača Srbije je stupio na snagu 5. juna 2015. godine, a Marija Beretka je upravo tog dana novosadskoj policiji prijavila da njeni nadređeni prikrivaju podatke o nepropisno parkiranim vozilima.

U skladu sa Zakonom, Beretka u julu 2015. godine Osnovnom sudu u Novom Sadu podnosi tužbu radi ocene zakonitosti rešenja o promeni radnog mesta. Krajem septembra sud presuđuje u njenu korist i naređuje Upravi za inspekcijske poslove da je vrate na stari posao, što u decembru potvrđuje i Apelacioni sud.


Beretka je paralelno pokrenula i dva postupka pred novosadskim Višim sudom. U prvoj tužbi tražila je da sud izrekne privremenu meru po kojoj bi je Gradska uprava odmah vratila na radno mesto, do okončanja sudskog postupka o njenoj zaštiti. Sud je odbija, navodeći kako nije dokazano da je štetna radnja, odnosno, promena radnog mesta, nastupila zbog uzbunjivanja.

Sutkinja Višeg suda Jadranka Mali u obrazloženju navodi da „saopštavanje informacije o kršenju propisa samom licu koje krši propise (… ) ne predstavlja započinjanje uzbunjivanja“, dok policija nije „’ovlašćeni organ’ nadležan da postupa po informaciji kojom se vrši uzbunjivanje“. Apelacioni sud u septembru 2015. potvrđuje ovo rešenje.

U drugom postupku pred Višim sudom sutkinja Jadranka Mali donosi drugačiju odluku i presuđuje u Beretkinu korist, objašnjavajući da je obraćanjem policiji ipak počela postupak spoljašnjeg uzbunjivanja, pa je samim tim Uprava izvršila štetnu radnju prema njoj. Apelacioni sud ukida ovu presudu u julu 2016, navodeći da njena prijava policiji i preraspoređivanje na novo radno mesto nemaju veze jedno s drugim.

U februaru 2017. godine Viši sud ponovo presuđuje u Beretkinu korist, što u maju potvrđuje i Apelacioni sud. Prema presudi, Beretki je radno mesto promenjeno bez validnog razloga, pa je „zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda” dobila odštetu od 100.000 dinara. Sud je takođe naredio Upravi za inspekcijske poslove da ne sme da ponovi štetne radnje prema njoj.


Beretka, koja sada obavlja svoj stari posao, za CINS kaže da se ne kaje zbog onoga što je uradila, uprkos svim problemima sa kojima se suočila.

Suđenje zbog navodnih nepravilnosti koje je prijavila je u toku. Optužnica je podignuta u septembru 2016. godine protiv tri osobe, uključujući i nekadašnjeg načelnika Uprave, Vladimira Balabana. Od tada, jedno ročište je održano, a tri su odložena. Sledeće je zakazano za decembar.
 

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

02. nov 2017.
Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje se nešto više od dve godine, ali još je rano govoriti o svim njegovim efektima. Podaci za prvih šest meseci 2017, pokazuju da se broj ljudi koji se sudovima obraćaju za zaštitu smanjuje u odnosu na prethodnu godinu
23. jan 2017.
Marija Beretka morala je da pokrene tri različita postupka kako bi dobila zaštitu kao uzbunjivač, a u jednoj od presuda novosadski Viši sud je čak odlučio da policija nije ovlašćeni organ za prijavu zloupotreba. Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje se oko 18 meseci i pomaže onima koji odluče da prijave korupciju i kriminal. Ipak, treba da prođe još vremena kako bi se utvrdili njegovi pravi efekti