Istraživačke pričeNovac iz budžeta
28. feb 2013.

Problematične nabavke i krediti ugrozili kruševačku Toplanu

Osam hiljada domaćinstava, javna preduzeća i sve gradske institucije Kruševca bile su na ivici da ne dobiju grejanje ove zime. Toplana nije imala dovoljno uglja pošto su joj u toku grejne sezone poništene dve javne nabavke, koje već godinama dobija uvek isto preduzeće. Gradska toplana duguje i sedam miliona evra bankama i dobavljačima. Da nova ministarka energetike nije dopustila da se ugalj brzo nabavi direktno od rudnika, bez javne nabavke, Kruševljani bi se grejali strujom i čitav elektrosistem Srbije bi bio ozbiljno ugrožen. Kako se sve to dogodilo?

Ko je kriv?


Rade Đurić, pravnik iz organizacije „Transparentnost Srbija“, pregledao je svu tendersku dokumentaciju koju je sakupio CINS i rekao da je do problema dolazilo možda i zbog nestručnog postupanja komisije pri sprovođenju tendera u ovom preduzeću.

‘’Grešeno je u pripremi konkursne dokumentacije, pri postupku otvaranja ponuda ili ocenjivanja i vrednovanja najpovoljnije ponude. Sve te greške, makar bile i formalne prirode, vode ka tome da je potpuna odgovornost za poništavanje postupaka na strani naručioca“, analizira Đurić i dodaje: „Razlozi nepravilnih procedura mogu biti različiti – nestručnost, nemarnost, a možda i namera.“

Đurić je takođe rekao da je Republička Komisija organ sa najvećom odgovornošču i nadležnoću kada su nabavke u pitanju, ali da je problem vreme koje je potrebno da Komisija donese odluku, što može uticati na poslovanje i naručioca i ponuđača.

Vlasnik beogradske firme “Kanis” Miloš Kasavica nam je rekao da je tužio Komisiju jer smatra da je suviše kasno donosila odluke o obaranju tendera kruševačke Toplane. Njegova firma je nekada radila sa Toplanom, ali nakon 2008. godine nije uspela da pobedi ni na jednom tenderu. Nakon toga je firma ušla u gašenje.

Kasavica nije želeo da za CINS komentariše nabavke Toplane da ne bi ometao sudski spor.

Novinarka CINS-a je zajedno sa Đurićem u novembru posetila Toplanu kako bi na licu mesta nastavila istraživanje i tada je iskoristila priliku da prisustvuje jednom otvaranju ponuda na tenderu. Tender je ubrzo oboren. Rade Đurić je objasnio da je komisija Toplane tom prilikom prvo ustanovila da jedna ponuda nije bila pravilno zapečaćena, a potom ipak nastavila sa otvaranjem i namerom da izvrši uvid, što je direktno kršenje pravila.

Direktor Azdejković i gradonačelnik Gašić, međutim, iznose sumnje da su privatne firme svesno ugrožavale neke nabavke zbog ličnih interesa.

“Interkomerc je 2011. i 2012. godine oborio po jedan tender. Proverili smo i videli da se njihov ugalj nalazi na skladištu „Ineks-Morave“… To liči na dogovor između ove dve firme,” rekao nam je Azdejković. On tvrdi da je namera privatnika pri obaranju tendera bila da se u toplani zabrinu za početak grejne sezone: “Jer kad se vi zabrinete – svaki sledeći tender biće skuplji, budite sigurni, pričam iz iskustva“.

Rukovodstvo “Interkomerca” odbacuje ove sumnje zvaničnika i kaže da je Toplana odgovorna za opasnost da se Kruševac ne greje na vreme, jer kasno raspisuje tendere. “Nemamo nikakve veze sa “Ineks-Moravom”. Naš dobavljač uglja je firma ITM (a ne Ineks-Morava),” rečeno nam je u “Interkomercu”.

 

Kako se meri hiljadu tona?

 

„Gradska toplana“ Kurševac                       Foto: CINS

Kruševačka toplana, zanimljivo je, može da meri železničke vagone sa ugljem, ali ne i vozila pošto nema takvu vagu. Ugalj “Ineks-Morave” dopreman je kamionima tog preduzeća koji zato nisu uvek mereni. Ugalj je merila sama firma, koja ga je i prodavala, a Toplana se za proveru povremeno služila vagama drugih preduzeća.

Na ovu okolnost CINS-u je prvi skrenuo pažnju jedan od ponuđača koji je učestvovao na tenderima Toplane, a koji je želeo da ostane anoniman. Gradonačelnik Gašić i sam Krasić su ovo potvrdili. Krasić je objasnio da je “imao poverenja” u “Ineks-Moravu”.

„Kad sam ja došao 2009. svaki se kamion merio u preduzeću (koje je) na 500 metara od Toplane. Te godine je meren svaki kamion, 2010. je meren svaki kamion, 2011. i 2012. nismo svaki merili… Na svaka tri-četiri kamiona merili smo jedan”, objašnjava Krasić za CINS.

Rekao je da je stekao poverenje u “Ineks-Moravu” u smislu da “nisu imali ispade” i da se dešavalo da su im isporučivali i više od ugovorene količine.

 

Krediti kao „spas“

 

U pozadini propalih nabavki, Toplana je sve više upadala u finansijsku propast. Ovo javno preduzeće dobavljačima danas duguje tri miliona evra, pre svega “Ineks-Moravi” koja potražuje 800.000 evra. Pored ovoga, Toplana duguje i četiri miliona evra bankama koje vrše pritisak na Toplanu da plati dugove.

Azdejković tvrdi da su najveći problem upravo nepovoljni krediti koje je prethodno rukovodstvo uzimalo. Ukupno ih je za poslednje tri godine, prema sajtu Uprave za javne nabavke, uzeto jedanaest od različitih banaka.

Prema Azdejkoviću, krediti koji su davani Toplani su nelogični, jer je to za Gradsku toplanu najteže rešenje.

“Prvi neprijatan razgovor (na položaju direktora Toplane) je bio sa bankarima, čim smo došli. Neprijatnim tonom su se obratili… Po kom Zakonu su oni odobravali kredite da Toplana 60 i nešto posto svog ukupnog prometa daje bankama”, pita Azdejković.

U izveštaju državnog revizora za 2010. godinu Toplani je zameren način na koji je uzimala kredite, jer nije bilo otvorenog javnog postupka, već su dogovarani u direktnim pregovorima sa bankama.

Oko 80 posto sredstava kredita je korišćeno upravo za plaćanje uglja “Ineks-Moravi“, prema podacima koje smo dobili od sadašnjeg dirketora Toplane.

Gradonačelnik Gašić, u intervjuu za CINS, kaže da Toplana trenutno više duguje nego što vredi. Grad je Toplanu, prema informacijama koje posedujemo, u periodu od 2009. godine do danas subvencionisao sa više od milion evra.

On kaže da se odjednom pojavio veliki pritisak na “Gradsku toplanu” i Gradsku upravu da isplate dugove i kredite, sa pretnjom da će računi Toplane biti blokirani. Pritisak su, prema Gašiću, najviše vršili “Ineks-Morava”, “AIK banka” i “Univerzal banka”.

„Privatnici koji su dobavljali ugalj su gurali Toplanu u kredite, jer nisu hteli da dostave ugalj dok Toplana ne plati. Onda su prethodnom rukovodstvu savetovali da uzima kredite od banaka u kojima oni imaju prijatelje, da bi ih tako brže dobili „, tvrdi gradonačelnik.

Krasić za CINS kaže da je bio primoran da uzima kredite:”Ili će neko da te blokira ili ćeš da gledaš da uzimaš kredit da ne zatvaraš (preduzeće). I to je glavni razlog, a takvih situacija je bilo tri-četiri”, objašnjava on. “Moraš da platiš i mazut i gas i ugalj i cevi i radnike. U momentu kada sam uzeo poslednji (kredit) od nekih 40 miliona dinara, republičke institucije su nam dugovale skoro 50 miliona dinara, na primer Zdravstveni centar, MUP”.

Sva ova dugovanja su, međutim, dovela do toga da Kruševljani ove zime zamalo ostanu bez grejanja. Grad je tri dana pred novogodišnju noć uplatio toplani 14 miliona dinara kako bi pomogao nabavku uglja za ovu sezonu, ali je istog dana “Univerzal banka” Toplani blokirala račun zbog kreditnog duga od 40 miliona dinara.

Blokada je trajala samo tri dana, jer je direktor Azdejković uspeo da se dogovori sa rukovodstvom banke da je ukloni. To, međutim, nije značilo i da će Kruševljani dobiti grejanje. To je zavisilo od dobre volje rudnika koji su ugalj dali bez obaveze da se roba plati odmah. Samo zahvaljujući njihovom razumevanju, Kruševljani proveli praznike sa jednom brigom manje.

Rukovodstvo Toplane nam je potvrdilo da je u januaru sprovedena još jedna nabavka uglja. Ponuđači se nisu žalili.
 

*****

 

Tekst je nastao u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, u sklopu projekta “Istraživanje javnih nabavki u Srbiji” koji podržava National Endowment for Democracy*Tekst premijerno objavljen u nedeljniku „NIN“, 28. februara 2013. i u dvonedeljniku „Grad“ iz Kruševca 08. marta 2013. godine

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend