AktuelnoCOVID-19

Pojedini zdravstveni radnici ostali uskraćeni za obećanu povišicu

07. maj 2020.
Zdravstveni radnici; foto: Ministarstvo odbrane
Zbog pandemije virusa korone, svim zdravstvenim radnicima je trebalo da bude povećana plata za 10 odsto, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je da se angažovanima u COVID centrima isplati i dodatna stimulacija. Međutim, CINS otkriva da su medicinari zaposleni pri Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije, a koji su bili angažovani u COVID bolnicama, ostali bez bilo kakvog bonusa.

Obećanih 10 odsto na osnovnu platu za april, nije leglo na račune svih zdravstvenih radnika. Naime, zaposleni u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije, koji su bili raspoređeni po COVID centrima, nisu dobili ovaj stimulans.

Jedna od njih je i sagovornica Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koja je kao medicinski tehničar Železničke ambulante u Nišu, od 10. aprila bila angažovana u privremenoj COVID bolnici u niškom studentskom domu kod Medicinskog fakulteta. Ovo joj je bila obaveza, jer bi, prema ugovoru u koji su novinari CINS-a imali uvid, dobila otkaz da nije prihvatila ovaj radni zadatak.

Sve o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Da će zdravstvenim radnicima zbog borbe protiv korone biti povećana plata, prvi je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je 12. marta izjavio da je takva odluka doneta jer su zdravstvene ustanove pod najvećim pritiskom.

Povećanje je bilo formalizovano Uredbom Vlade Republike Srbije od 31. marta. U ovoj Uredbi piše da da će plata biti povećana svim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstveni radnici, koji su primili povišicu, rekli su da im je stigla u vidu jednokratnog stimulansa. Ipak, ministar finansija Siniša Mali, 7. maja je objasnio da se radi o trajnom povećanju plata.

Ova zdravstvena radnica, koja je želela da ostane anonimna, kaže za CINS da je na taj način bilo angažovano tridesetak lekara Železničke ambulante i četrdesetak medicinskih tehničara. Svi oni, ostali su uskraćeni za obećeni dodatak od 10 odsto.

„Mi nismo dobili ništa. Mi smo dobili golu platu. Naše kolege sa Medicine rade, koje su radile isti posao kao i mi, dobile su 20 odsto kao stimulaciju i plus uredno plaćen noćni rad i praznike“, ističe naša sagovornica.

Ona dodaje i da nisu imale nikakvu obuku.

„Nismo znali kako se odelo oblači i svlači, a radi se o odeljenju gde su zarazne bolesti. Mi smo to, maltene, jedni od drugih učili i gledajući video snimke na Jutjubu, koje su postavljali Italijani, pa smo se sami snalazili“, kaže izvor CINS-a.

Medicinari ovog Zavoda, koji rade na beogradskom Sajmu, gde je takođe smeštena privremena COVID bolnica, kako tvrdi izvor CINS-a, iste su sudbine.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije Vlado Batnožić nije negirao da medicinarima nije isplaćen obećani dodatak. Međutim, iako je sa novinarom CINS-a govorio o ovome, rekao je da zvanično ne želi da komentariše i uputio ga da pošalje zvanični mejl sa pitanjima. Na pitanje novinara na koji mejl, Batnožić je novinaru poručio da se snađe.

Ipak, do objave teksta od njega nismo dobili odgovor.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost Zoran Ilić ističe, da se povećanje plate odnosi na sve zdravstvene radnike.

„Lepo piše u Uredbi – zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ne piše koji je osnivač, a oni jesu zdravstvena ustanova. Tako da bi ovo moralo da važi i za njih“, kaže Ilić.

Ilić dodaje i da će, iako ovi zdravstveni radnici ne pripadaju njegovom sindikatu, uputiti Vladi Republike Srbije dopis, u kojem će tražiti da se ispoštuju njihova prava.

CINS je pokušao da dobije komentar o ovom slučaju i od Mladena Bašića, savetnika predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koji je rekao da će se javiti u roku od pola sata, ali se posle toga više nije javljao na telefon.

Inače ovi medicinari su ostali uskraćeni i za dodatnu stimulaciju za angažovanje u COVID bolnicama.

Naime, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je 23. aprila dopisom apelovao na direktore zdravstvenih ustanova da nagrade zdravstvene radnike koji su radili u COVID bolnicama.

„Imajući u vidu proglašenu pandemiju, odnosno, specifične uslove rada u zdravstvenim ustanovama u okolnostima vanrednog stanja, potrebno je da direktori zdravstvenih ustanova posebno prepoznaju rad zaposlenih koji su angažovani u COVID ambulantama, te da u skladu sa zakonskim propisima navedenim licima isplate odgovarajuće nagrade, bonuse i slično“, napisao je Lončar.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić tvrdi da ovim zdravstvenim radnicima iz železničkog Zavoda ne samo što pripada bonus od 10 odsto već i nagrada za rad u COVID bolnicama.

„Pazite, svi zaposleni bi trebalo da dobiju bonus od 10 odsto, a mi smo juče poslali dopis gde tražimo da svi oni koji su radili u COVID jedinicama i sa COVID pacijentima, budu dodatno stimulisani. Dakle, ne samo ovih 10 odsto, nego više od toga“, podvlači Panić.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
5 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.N.
C.N.
07 maj 2020 20:37

Povisicu nisu dobili ni lekari koji su na specijalizaciji za Dom zdravlja, konkretno u Novom Sadu, dok su specijalizanti iz nekih drugih ustanova dobili. Receno je da specijalizanti nisu obuhvaceni ovom povisicom, iako bi trebali svi zdravstveni radnici da dobiju povisicu od 10%. Kada je poslednji put bilo povecanje plata bili su obuhvaceni.

marko petrov
marko petrov
08 maj 2020 00:15

Povodom teksta koji ste objavili a vezan je za radnike Zavoda za zastitu zdravlja zeleznicara hteo bih da vam potvrdim tacnost podataka koje je izneo nas kolega iz Nisa.Od samog pocetka pademije doticni direktor Vlado Batnozic ponasao se osiono i pretio je otkazima,neplacenim odsustvom kao i mnogim drugim represalijama zaposlenima u zavodu.Kada je pandemija pocela pricao je kako ne treba da nosimo maske.Zaposlenima na stomatologiji je pretio otkazima ako ne zaradimo za platu.Jedna od  stomatologa zaplasena takvim pretnjama nastavila je da prima pacijente i ne dugo zatim bila je pozitivna na covid-19.Sto se tice povecanja plate to i nije jedinstveni problem,za vreme dezurstava na sajmu zaposleni nisu dobili ni naknadu za prevoz koji dobijaju svaki mesec.Postavivsi pitanje finansiskom direktoru zasto to nije uplaceno doticni mi je rekao sledece“trenutno smo u blagoj finansiskoj krizi“Za razliku od nas svi drugi domovi zdravlja su naknadu za prevoz dobili sto su mi i potvrdili na sajmu kolege iz tih ustanova.Ovakvo ponasanje doticnog direktora Vlada Batnozica i ljudi koji vode ovu ustanovu nije eskaliralo samo sada vec je to cesta praksa da plasi zastrasuje i preti pojedinim odelenjima i zaposlenima na njima otkazima i zatvaranja citavih sluzbi.U nadi da ce nadlezni reagovati i spreciti dalje propadanje ugleda i renomea firme koja slavi 137 godina postojanja molimo ministarstvo zdravlja i nadlezne institucije da se pozabave sa direktorom Vladom Batnozicem.

Lidija
Lidija
08 maj 2020 10:05

Štrajk?

kvazimodo
kvazimodo
08 maj 2020 11:41

Nisu svi medicinski radnici u Srbiji jednaki, neki su „jednakiji“. Prethodno povećanje plata u zdravstvu (pre pandemije) bilo je 15%, ali samo za civilne zdravstvene radnike. Vojno zdravstvo je dobilo 9% ( toliko je odobreno za MO) i sada je, posle poslednjeg povećanja od 10%, razlika između civilnog i vojnog zdravstva u visini plata skorop 7% (za isti posao).

Bgfdg
Bgfdg
09 maj 2020 00:43

Ima dosta i spremacica koje su iz vrtica loslate u D. Misovic radile po 12h i nisu dobile ni prekovremeni ni nocni rad vec samo ono sta i za normalan rad u vrticu.

Tagovi

Povezano