AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS u užem izboru za nagradu Sloboda izražavanja

15. jan 2019.
Foto: Index on Censorship
CINS je nominovan za hrabro, uticajno i odlučno novinarstvo koje otkriva cenzuru i pretnje slobodnom izražavanju. Imena pobednika u četiri kategorije biće objavljena 4. aprila, a nagradu dodeljuje organizacija Indeks cenzure

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ušao je u uži izbor za nagradu Sloboda izražavanja (Freedom of Expression), koju dodeljuje Indeks cenzure (Index on Censorship) iz Britanije, u slavu pojedinaca ili grupa koji su imali značajan uticaj na borbu protiv cenzure u svetu.

Nagrade se dodeljuju u četiri kategorije: umetnost, kampanja, digitalni aktivizam i novinarstvo. Pored CINS-a, u kategoriji novinarstva su se u užem izboru našli: Bihus.info, grupa nezavisnih istraživačkih novinara u Ukrajini koja otkriva korupciju ukrajinskih zvaničnika, Mehman Huseinov (Mehman Huseynov) iz Azerbejdžana, novinar i branilac ljudskih prava koji dokumentuje korupciju i kršenje ljudskih prava u ovoj zemlji, a koji je osuđen na dve godine zatvora u martu 2017. godine nakon što je opisao zlostavljanje koje je pretrpeo u policijskoj stanici, kao i Mimi Mefo – nagrađivana novinarka iz Kameruna, gde vlada klima represije i samocenzure, a koja je uhapšena u novembru 2018, nakon što je objavila izveštaje o tome da vojska stoji iza smrti američkog misionara u zemlji. Više o kandidatima u svim kategorijama čitajte ovde.

U svom saopštenju za štampu Indeks cenzure navodi da se mnogi od 15 kandidata koji su ušli u uži izbor suočavaju sa redovnim pretnjama smrću, dok drugima preti krivično gonjenje ili progon, a neki su trenutno i u zatvoru.

U ovogodišnjem žiriju za nagradu su nagrađivana istraživačka novinarka i glavna urednica sajta Rappler.com Maria Resa (Maria Ressa), glumac i reditelj Kalid Abdala (Khalid Abdalla), naučnik i autor u oblasti računarstva dr Kejt Devlin (Kate Devlin) i pisac i aktivista Nimko Ali (Nimco Ali).

Pobednici će biti proglašeni na ceremoniji u Londonu 4. aprila, nakon čega će se pridružiti Indeksovom stipendijskom programu i dobiti posebnu obuku i podršku. Indeks cenzure je britanska neprofitna organizacija koja objavljuje radove cenzurisanih pisaca, umetnika i prati kampanje protiv cenzure u svetu.

Među prethodnim pobednicima u kategoriji novinarstva bili su Vendi Funes (Wendy Funes), istraživački novinar iz Hondurasa koji je rizikovao život kako bi izveštavao o događajima u zemlji, sajt Maldivi Independent (Maldives Independent), među nekoliko preostalih nezavisnih medija u zemlji rangiranoj 112. od 180 zemalja u Indeksu slobode štampe Reportera bez granica (Reporters Without Borders) i Zaina Erhaim iz Sirije, koja se vratila u ratom opustošenu zemlju i grad Aleppo 2013. godine, jedna od malobrojnih novinarki koje su se bavile dvostrukom pretnjom nasilja od strane ISIS-a i predsednika Bašara al Asada (Bashar al-Assad).

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano