AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Mišković: Nije lično bogaćenje, nego kompanijsko

08. apr 2015.
- Ja sam to radio zato što je to osnovno zanimanje Delta Holdinga stvaranje kompanija, razvoj i prodaja kompanija. Ali, za “lično bogaćenje”? Pa molim vas, to je za bogaćenje kompanije, ali to se tako ne zove – tvrdi vlasnik Delte

Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta, ponovio je pred Specijalnim sudom da nije kriv za malverzacije u putarskim preduzećima i da je sve radio po zakonu, kao i da tokom suđenja on, kompanija i porodica trpe velike pritiske.


Mišković, koji optuženičku klupu deli sa svojim sinom i još trinaestoro ljudi, ponovo je doveo u pitanje i optužnicu i ceo tok istrage protiv njega:

 

– Ljudi koji su me ispitivali, 14 inspektora je tamo bilo, nisu znali šta je euribor. Pa, molim vas! Oni hoće da kontolišu Deltu i Miškovića? Mi imamo ljude, dovešćemo ih ovde, ljude koji su naterani, insistirano je da se Miškoviću nađe krivično delo i odustali su od angažmana za pisanje optužnice.

 

Kako je ovo drugi put da iznosi odbranu po optužnici za malverzacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, u kojima je navodno učestvovao sa Milom Đuraškovićem, vlasnikom Nibens grupe, Mišković je ponovio da njih dvojica jesu sarađivali, da je on (Mišković) bio finansijski investitor u ovim poslovima, da jesu zajedno pregovarali o prodaji putarskih preduzeća austrijskom “Strabag”-u, da rad u tim preduzećima jeste doneo profit, ali da nije bilo utaje poreza niti izvlačenja novca za ličnu finasijsku korist.


– Zar je ružno da izvučem profit? Pa ja svuda radim da zaradim, da izvučem profit. U ovoj optužnici nijedna reč o tome nije tačna. Ja sam uš’o, da bih izaš’o. Ušli smo da bi napravili profit i izašli, ali to je po zakonu. Ja sam to radio zato što je to osnovno zanimanje Delta Holdinga: stvaranje kompanija, razvoj i prodaja kompanija. Ali, za “lično bogaćenje”? Pa molim vas, to je za bogaćenje kompanije, ali to se tako ne zove, to, što kažu deca, jednostavno “ne pije vodu”.

 

Osim onoga što je u direktnoj vezi sa optužnicom, Mišković je deo svoje odbrane posvetio priči o svojoj porodici, ponovo apostrofirajući da njegov sin Marko “nema stručnost” da radi u Delti i da “ne zna” ništa o poslovanju, te da je njegova ideja bila da proba da ga preko poslova privoli da ostane u zemlji.


– Odluku da se investira u putarska preduzeća sam ja doneo. Tačka. Marko to ne zna. Ja sam mislio da će njega da zanese, da će da zavoli to, da ostane ovde – a em sam ga naterao da to ne voli, em sam ga oterao u zatvor. I to zato da bi se svetili Miškoviću.

 

Prema Miškovićevim rečima “udar na srpske direktore počeo je 1946, kad su ih sve pobili i kad su prebegli, pa 1971, pod Titom, pa 1990. pod Slobodanom Miloševićem, pa 2000. i nažalost, ovo vreme sada”.


Mišković je ranije najavio mogućnost da ceo ovaj slučaj završi pred međunarodnim sudovima:

 

– Obavestili smo Vladu Srbije da, nažalost, idemo na Vašingtonsku arbitražu. Ali ćemo još sledeće nedelje sačekati nau vladu i pravosuđe da se sporna pitanja reše u zemlji.

 

Inače, Mišković je odbranu izneo još krajem 2013. godine, ali je u međuvremenu ovaj predmet spojen sa onim u kojem je Milo Đurašković prvooptuženi (malverzacije u FAM Kruševac) i promenjeno je sudsko veće, tako da je, praktično, suđenje za Miškovića krenulo iz početka.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

01. okt 2015.
– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – rekao je Milutin Mrkonjić
23. sep 2015.
- Ja za svoj porez imam poreskog savetnika, KPMG. To je netačna izjava u optužnici. Ja da savetujem sina da utaji porez? Iza toga što Tužilaštvo piše stoje živi ljudi, koji imaju porodice. Ja ću tražiti pravdu. I doneću iz Poreske uprave papir da sam i ja i kompanija najredovniji u plaćanju poreza - rekao je vlasnik Delte
10. sep 2015.
- Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu – rekao je vlasnik Delte u nastavku suđenja
17. jul 2015.
Osim Mrkonjića, kao svedok je, za septembar, pozvan i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Sud ponovo Miškoviću nije odobrio vraćanje pasoša