AktuelnoEkologija

Ministarka Mihajlović: Ima novca za kontrolu vode

05. feb 2014.
Beta/Miloš Miškov/AVZorana Mihajlović
Iako u Ministarstvu poljoprivrede za CINS tvrde da jezero Vrutci, iz kog se Užice snabdevalo vodom, nije kontrolisano zbog nedostatka novca, ministarka energetike kaže da "novca uvek ima za takve stvari". Ipak, ona priznaje da nije "srećno rešenje" to što su za ovo pitanje nadležna dva ministarstva

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović negira da je kontrola akumulacija za vodosnabdevanje – među kojima su i Vrutci, odakle je vodu pilo oko 60.000 Užičana – izostala jer nije bilo dovoljno novca. Ona nadležnost za to pitanje prebacuje na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koje sa svoje strane za CINS tvrdi da novca za kontrolu vode u jezeru Vrutci prošle godine nije bilo.


CINS: Kako se dogodilo da nema novca za redovnu kontrolu važnih akumulacija iz kojih građani Srbije piju vodu?

 

Mihajlović: Razlog nije nikakav budžet. Agencija za zaštitu životne sredine proverava sve ono što dobije nalog da proveri, na osnovu  izveštaja koji uradi Ministarstvo poljoprivrede. Novca uvek ima za takve stvari i nije se do sada nijednom desilo da nije bilo novca da se uradi analiza gde god se sumnjalo da postoje ozbiljni problemi.

 

Ono što je važna vest je da će Užice ne danas, nego već od petka koristiti vodu, to je za mene vest. I za mene je vest da je država Srbija učinila sve u ovih nekoliko meseci da problem reši. A problem je nagomilan i nije nagomilan od ove vlade niti od bilo koga, nego nažalost, nagomilan je od onog prethodnog perioda.


CINS: Ali u Ministarstvu poljoprivrede kažu da su članovi Vašeg i njihovog ministarstva bili u radnoj grupi, koja je sastavila Program monitoringa, koji je usvojila Vlada, odakle je dat nalog Agenciji, ali da neke akumulacije, uključujući i akumulaciju Vrutci, nisu bile u tom Programu jer nije bilo dovoljno novca.

 

Mihajlović: Ja sam spremna da dam sve izveštaje koje je radila radna grupa. Zna se tačno ko je za šta nadležan. Agencija za zaštitu životne sredine nadležna je da sprovede određena istraživanja onda kada dobije nalog od Ministarstva poljoprivrede. Ne mislim da je to srećno rešenje. Nadam se da će nova vlada imati jedno ministarstvo zaštite životne sredine, gde će sve i iz poljoprivrede i drugog i trećeg ministartsva biti koncentrisano u jedno i onda više neće ići od jednih do drugih, da svako radi neki svoj deo, nego će sve biti u jednom ministarstvu.

 

______________________________________________________________________________

 

Dva ministarstva, nijedna kontrola

______________________________________________________________________________

 

Prema Zakonu o vodama, Monitoring, odnosno kontrolu vode u akumulaciji Vrutci, vrši Agencija za zaštitu životne sredine, telo u sastavu Ministarstva energetike. Odluku o tome koje vode će ova agencija kontrolisati donosi Vlada na osnovu predloga koji sastavlja Ministarstvo energetike i – Ministarstvo poljoprivrede.

 

Podsetimo, u odgovoru na pitanje CINS-a zbog čega akumulacija Vrutci nije bila obuhvaćena Programom monitoringa za 2013. godinu, odnosno nijednom pre pojave cijanobakterije nije proveren kvalitet vode u njoj, iz Ministarstva poljoprivrede dobili smo sledeći odgovor:

 

“Sredstva opredeljena za sprovođenje godišnjeg monitoring voda, deo koji sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, se nisu menjala u periodu 2010 – 2013. godina, a za 2014. godinu su smanjena za 10 miliona dinara, a u istom periodu je značajno povećan broj parametara koji se prate. Za 2013. godinu Programom monitoringa statusa voda nije bila obuhvaćena akumulacija Vrutci zbog već navedenog nedostatka sredstava i potreba da se monitoringom obuhvate i druge akumulacije. Mora se još reći da nedostaju sredstva za monitoring, jer je to u uzrok zašto se ne radi na svim potrebnim lokacijama analiza kvaliteta površinskih i podzemnih voda u Republici Srbiji”.

 

Kako je pokazalo istraživanje CINS-a, problem sa „cvetanjem“ cijanobakterije u jezeru Vrutci, koji je doveo do toga da Užičani ne mogu više od mesec dana da koriste vodu za piće iz vodovoda, možda ne bi mogao biti sasvim izbegnut, ali je nastala šteta svakako mogla biti sprečena – da je tokom godine bilo ko prekontrolisao ovo jezero.

______________________________________________________________________________

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano