AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Đurašković: Nisam imao dogovor sa Miškovićem

04. mar 2015.
CinsMilo Đurašković
Ja sam imao potpuno pravo da novac od prodaje stavim sebi u džep. Da smo zaista imali dogovor, to bih i uradio, ali sam taj novac iskoristio da podmirim dugove cele Nibens grupe – objasnio je Đurašković izlažući odbranu pred Specijalnim sudom 

Prvooptuženi u spojenom slučaju za zloupotrebe u kruševačkom FAM-u i putarskim preduzećima Milo Đurašković izjašnjavao se o optužnicama pred novim većem. On nije želeo da ponovo iznosi odbranu, ali je ukratko obrazložio svoje učešće u radnjama koje se spominju u optužnici.


Protiv Mila Đuraškovića 2011. godine podignuta je optužnica kojom mu se stavlja na teret da je izvlačio novac iz kruševačke fabrike maziva (FAM) kupljene u procesu privatizacije. Zajedno sa Miroslavom i Markom Miškovićem našao se na optužnici 2013. godine u vezi sa navodnim zloupotrebama u putarskim preduzećima. Ova dva procesa spojena su krajem prošle godine i vraćena na početak


– U potpunosti ostajem pri onim navodima koje sam izneo pred prethodnim većem. Ni u ovoj optužnici ne postoji krivično delo u radnjama koje su izvedene. Sve radnje deo su pozitivnog poslovanja bilo kog privrednog društva. Stoji da smo mi imali dogovor da ostvarimo za sebe neku imovinsku korist, a ne postoje materijalni dokazi koji bi potvrdili da je takav dogovor postojao. Imovinska korist svodi se na to da sam ja dao nalog da se akcije Nemetala kao nenovčani kapital unesu u moju Sheer korporaciju. Obe ove firme bile su u mom vlasništvu i bilo je svejedno da li će se Nemetali prodati preko Sheera ili preko nekog drugog preduzeća. Ja sam imao potpuno pravo da novac od prodaje stavim sebi u džep. Da smo zaista imali dogovor, ja bih to i uradio. Ali, ja sam taj novac iskoristio da podmirim dugove cele grupe – objasnio je Đurašković.


Odgovarajući na pitanja advokata i Miroslava Miškovića, Đurašković je ispričao kako su se razvijala putarska preduzeća odbacujući navode tužilaštva da je za prezaduživanje kriv nepovoljni kreditni aranžman koji je stigao od Miškovićeve kiparske firme Hemslade. Đurašković je objasnio da je kredit dobijem po povoljnim uslovima i da mu je taj novac omogućio da posao razvije i ostvari dobit od oko 32 miliona evra na kraju 2007.


– Svaka ta dobit mogla je biti isplaćena akcionarima. Ali, nije podignuta zbog moje ideje o daljem razvijanju posla. Ta činjenica pokazuje da je tvrdnja tužilaštva potpuno netačna, jer mi nismo u to ušli da iscrpimo, već da razvijamo. Da smo želeli da izvučemo imovinsku korist, to je bilo pravo vreme – rekao je Đurašković.


U daljem izlaganju, Đurašković je naglasio da Miroslav Mišković nikada nije imao uticaja na poslovanje putarskih preduzeća, da davanjem kredita vlasnik Delte nije mogao da postane vlasnik ili kontrolni akcionar preduzeća, kao i da je kredit na vreme isplaćen. Dalje je dodao da nijedno putarsko preduzeće nije platilo za otkup akcija od PZP Niš od Mera Invest Marka Miškovića.


– Da bih otkupio akcije PZP Niš od Mera Investa, bio mi je potreban kredit, a jedan od uslova za dobijanje novca od Unicredit banke bilo je da se osnuje novo preduzeće Nibens korporacija koje nema nikakva zaduživanja, obaveze, zaposlene, i da se na to preduzeće upiše 41 odsto akcija PZP Niš. Drugi uslov banke bila je moja lična menica i zalog na račun Nibens korporacije – profit koji ostvare sva putarska preduzeća slivao se u Nibens odakle je banka servisirala kredit. Znači, banka se osigurala preko delova moje imovine i zaloga.


Miroslav Mišković zatražio je od Đuraškovića da objasni sve o pregovorima koje je Nibens vodio sa austrijskim Strabagom i njegovim manjinskim vlasnikom Olegom Deripaskom.


Strabag je izrazio jasnu želju da kupi 70 odsto akcija ili ceo Nibens. Bilo je potpisano pismo o nameri, a Strabag je čak ponudio i inicijalnu cenu. Ponudu sam odbio jer sam smatrao da Nibens treba još da se razvija. Miroslav Mišković me je savetovao da bi bilo najbolje firmu prodati kada je u zenitu. Posredstvom svog direktora saznao sam tada da je bilo pritisaka od tadašnje Vlade Srbije i Mlađana Dinkića da se Nibens proda.


Presudan uticaj na slabljenje poslovanja i zaduživanje imala je činjenica da je najveći investitor JP Putevi Srbije, bio ujedno i najveći dužnik – troškovi su bili toliki da je Nibens morao da uzima komercijalne kredite kako bi izmirio dugovanja, svetska ekonomska kriza, kao i već postojeći dugovi prema Unicredit banci. Prošlogodišnje Đuraškovićevo izlaganje pročitajte ovde.

 

U nastavku suđenja odbranu je izložio je i Dejan Jevtić, advokat, punomoćnik akcionara, predsedavajući skupštine akcionara i prokurista, odnosno zastupnik Nibens korporcije. On je ponovio da je postupao isključivo u skladu sa ovlašćenjima i po nalogu svojih klijenata.


Za propast putarskih preduzeća kaže Jevtić, krive su banke, pre svega Unicredit banka, koja je kredit nezakonito proglasila dospelim kako bi obezbedila hipotekarni kredit, a zatim naplatila dug od svih preduzeća. On je ponovio i svoje optužbe na račun bivše vlasti i DS koja je želela da Nibens izgura iz poslova sa putevima u korist svojih favorizovanih firmi. Više o tome pročitajte ovde.
 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano