Aktuelno

Znate za slučaj da se novac građana zloupotrebljava? Prijavite nam da istražimo.

15. avg 2022.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) i Transparentnost Srbija su se udružili kako bi uz vašu pomoć, kao i proverene i važne informacije do kojih u istraživanjima dođemo, doprineli da se novcem građana upravlja transparentnije i u skladu sa zakonom.

Znate li za slučaj u kojem su institucije nezakonito trošile novac građana? Da li ste videli kako nadležni, umesto da novac koriste za ono što je Vama i Vašim sugrađanima zaista potrebno, troše na skupe i nepotrebne stvari? U kojim slučajevima prijatelji, porodica i kumovi ljudi na funkcijama zarađuju na štetu Vaše zajednice? 

Ako znate odgovore na neka od ovih pitanja, javite nam se putem formulara,  a mi Vam garantujemo anonimnost i brz odgovor.

Da bismo lakše istražili problem koji Vas muči, u prijavi nam ga opišite i dostavite dokaze koje imate (dokumenta, fotografije ili video i audio-materijali). Ove podatke će videti samo novinari i urednici Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a sa osnovnim informacijama će biti upoznati i pravnici iz Transparentnosti Srbije. Svi oni su obavezni da čuvaju Vašu anonimnost, ukoliko se za nju odlučite.

U slučaju da iz nekog razloga ne možete da popunite upitnik, javite se na: +381 62 10 39 472 (isključivo za probleme tehničke prirode).

 

Otvoreni smo za sve teme, ukoliko za njih postoji javni interes i mogućnost da se dokažu. U radu se vodimo visokim profesionalnim standardima i smernicama koje možete pogledati ovde. Ako vas interesuje o čemu smo sve pisali, to možete videti ovde.

Transparentnost Srbija je domaća, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija usmerena na borbu protiv korupcije u Srbiji.

Najvažniji cilj koji Transparentnost Srbija želi da ostvari jeste povećanje transparentnosti rada državnih organa kao način da se spreči zloupotreba javnih ovlašćenja u privatne svrhe.

Svoje ciljeve Transparentnost Srbija ostvaruje preventivnim delovanjem – podizanjem svesti javnosti o opasnostima i štetama koje korupcija nanosi društvu, podsticanjem reformi i predlaganjem konkretnih preporuka.

Transparentnost Srbija deo je mreže nacionalnih ogranaka međunarodne organizacije Transparency International čiji sekretarijat ima sedište u Berlinu, SR Nemačka i priznati zastupnik te organizacije u Republici Srbiji.

Na globalnom nivou, Transparency International se već dvadeset i osam godina bori protiv korupcije. Međutim, uporedo sa razvojem antikorupcijskih instrumenata, korupcija i dalje nagriza politički, ekonomski i društveni život i poprima nove oblike.

Projekat „Spasavanje javnih resursa – Brod koji curi“ je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova
Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano