AktuelnoFinansiranje medija

Poverenik: AOFI da dostavi podatke o ugovorima sa Pinkom

06. mar 2018.
Foto: Preuzeta sa sajta aofi.rs
Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje kojim Agenciju za osiguranje i finansirnje izvoza (AOFI) obavezuje da redakciji CINS-a dostavi kopije ugovora zaključenih sa firmom Pink international company

Agencija za osiguranje i finansirnje izvoza (AOFI) mora da novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) dostavi kopije svih ugovora koje je ova državna Agencija zaključila sa firmom Željka MitrovićaPink international company, navodi se u rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


AOFI ima rok od pet dana u odnosu na prijem Poverenikovog rešenja. Protiv ove odluke nije moguća žalba već se može pokrenuti upravni spor tužbom Upravnom sudu u Beogradu u roku od 30 dana.


Poverenik je rešenje doneo nakon žalbe koju je CINS uputio u decembru 2017, zbog odbijanja AOFI-ja da pomenute ugovore učini javnim. Novinari CINS-a su u više navrata pisali o pomoći koju firma Željka Mitrovića dobija od AOFI-ja – i koja od 2014. godine iznosi gotovo 10,5 miliona evra.


Iz AOFI-ja su u odgovoru na CINS-ov zahtev za pristup informacijama naveli da tražene informacije i dokumentacija predstavljaju poslovnu tajnu Agencije, pozivajući se na Zakon o privrednim društvima koji članom 72. stav 1 predviđa da su „lica zaposlena u društvu dužna da čuvaju poslovnu tajnu“.

 

Vlada ignoriše Poverenika skoro 2 godine

CINS od decembra 2015. pokušava da putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja dobije dokumentaciju AOFI-ja u vezi sa Pinkom, kao i informacije o njihovim drugim klijentima. AOFI je odbio da odgovori uz obrazloženje da se u delu koji se odnosi na Pink radi o poslovnoj tajni.


Uprkos tome što je Poverenik Rodoljub Šabić doneo rešenje kojim je AOFI-ju naredio da dostavi traženu dokumentaciju, ova agencija je to odbila da učini. Poverenik im je izrekao i dve novčane kazne od ukupno 200 hiljada dinara.


Poverenik je još u maju 2016. zatražio od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je AOFI sklapala sa kompanijom Pink. Vlada do danas nije postupila po ovom zahtevu, pa su uslovi pod kojima se pomoć odobrava i imena klijenata AOFI-ja i dalje skriveni od očiju javnosti.

Pored toga, AOFI je u izjašnjenju Povereniku dodao da se u konkretnom slučaju radi o podatku koji može imati ekonomsku vrednost zato što nije opšte poznat, niti je lako dostupan trećim licima koja bi njegovim saopštenjem mogla ostvariti ekonomsku korist, kao i da ne postoji interes javnosti da se ove informacije učine javnom jer AOFI nije korisnik budžetskih sredstava.


AOFI je u odgovoru Povereniku naveo da smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na zloupotrebu prava na pristup informacijama od javnog značaja i predložio da se žalba odbije kao neosnovana.


Uprkos ovim argumentima, Poverenik je zaključio da AOFI nije postupio u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja s obzirom da su navedeni razlozi neosnovani.


Konstatovano je da je osnivački kapital Agencije obezbedila Republika Srbija, koja je i jedini akcionar ovog društva, da država ima svoje predstavnike u Skupštini, koja je kao najviši organ odlučivanja, nadležna da odlučuje o poslovnoj politici Agencije, planu razvoja, programu rada, o upotrebi i raspoređivanju dobiti i tako dalje.


Imajući ovo u vidu Poverenik je naveo „da su informacije o ugovorima koje je Agencija zaključila u obavljanju svoje delatnosti, nesumnjivo informacije u pogledu kojih postoji pojačan interes javnosti da zna“. U rešenju je takođe istaknuto da bi se dostavljanjem ugovora omogućilo javnosti da ostvari uvod u zakonitost rada Agencije, koja je pod direktnom ingerencijom Vlade, imajući u vidu da je i Savet za borbu protiv korupcije ukazao prolongiranje plaćanja poreskih obaveza Pinka, koje su jedan od uslova za dobijanje kredita od AOFI-ja.

 

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Boki
Boki
06 apr 2018 07:20

Koji je razlog da sediste ove firme, AOFI je tako registrovana, bude u Uzicu osim sto im je jedan od prvih klijenata bio PPU?
Vlasnik Vlada republike Srbije a firma u nazivu ima AD ili je to samo kao neki nadimak… Ako nije ko su ostali akcionari?
Prihodi u 2016. preko 2 milijarde dinara a „obveznik nije nikada bio u sistemu PDV“, neko je negde pogresio…
Aaaaa, sad kad videh gde im je filijala sve postaje jasnije! Pa to je bivsa Srpska banka, tj bivsi vojni servis u Savskoj 25 u Beogradu…
Sve je jasno.

Tagovi

Povezano