AktuelnoInfografikOdnos prema ženama

Kako stradaju žene u Srbiji: Ti moraš da umreš pre mene

28. nov 2019.
Foto: printscreen cins.rs/porodicno-nasilje/
Većina žena trpela je nasilje pre nego što je stradala. Među 285 žena koje su od 2010. do 2018. godine ubijene najviše je bilo supruga, ali i majki, baki i ćerki. Femicid ili ubistvo žena motivisano je mržnjom i osećajem nadmoći, a u Srbiji je to decenijski problem koji država ne uspeva da reši.

Posle posete prijatelju kod koga je popio dve flaše piva, muškarac se vratio kući i posvađao sa vanbračnom suprugom oko reprize emisije na TV Pink. Uz uvrede i psovke, supruga je rekla da reprize nije bilo. Ljut što ne govori istinu i što ga vređa počeo je da je udara pesnicama u glavu. Žena je pala na pod, a on je nastavio da je šutira u stomak dok je ležala. Kada je uspela da sedne na stolicu, muškarac je uzeo kuhinjski nož i tri puta je uboo u leđa i butine. Nakon toga je pozvao svoju majku i rekao da misli da je ubio suprugu.

Hitna pomoć u Jagodini konstatovala je smrt.

(Slučaj preuzet iz „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji”)

 

Učiteljica je tokom školskog odmora izašla na pauzu u dvorište osnovne škole. Dok su se deca igrala ona je pričala sa koleginicama. Iznenada, sa leđa joj je prišao muž i bez reči, naočigled učenika i koleginica, kuhinjskim nožem je izboo šet puta u grudi.

Zbog povreda srca i pluća žena je iskrvarila na smrt. (iz iste publikacije)

Žrtve femicida najčešće su supruge odnosno partnerke, ali žrtve mogu biti i u drugačijem srodstvu sa počiniocem. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u 2018. je ubijeno 19 partnerki, 10 majki, jedna maćeha, dve bake, jedna tašta i jedna beba odnosno ćerka. 

Počinilac je u 72% slučajeva bio partner ili suprug.

 

„Ti moraš da umreš pre mene, ja ću ubiti tebe pa sebe jer sam ja svoju misiju završio, udao sam, oženio i dočekao unučiće”, bile su pretnje koje je jedan nasilnik upućivao supruzi nakon što se sa ćerkom odselila u iznajmljeni stan.

Jednog dana ju je zvao telefonom i pretio joj: „Izađi tu gde jesi da ti iščupam srce i dušu, iščupam glavu i završim sa tobom”. Istog dana je fizički napao – stezao za vrat i uvijao ruku.

Ovo je opis jednog od slučajeva nasilja u porodici pred sudom u Beogradu navedenog u publikaciji o sudskoj praksi u ovoj oblasti koju je objavio OEBS.

Porodično nasilje se najčešće manifestuje kao fizičko nasilje – od udaranja pesnicama u glavu i lice, čupanja kose, šutiranja, šamaranja, davljenja do stavljanja noža pod grlo i ujedanja za ruke. Žrtve se ohrabruju da nasilje prijave, ali država nema efikasan sistem da ih zaštiti, o čemu smo u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije pisali.

Fizičko nasilje često prati i psihičko, poput psovanja, vređanja pogrdnim imenima, pljuvanja, uznemiravanja porukama i pretnji ubistvom.

Femicid ili ubistvo žene samo zato što je žena prema mišljenju stručnjaka motivisano je mržnjom, prezirom i osećajem vlasništva i nadmoći nad ženama. CINS je jedan slučaj femicida prikazao kroz interaktivnu scenu: pogledaj.

Većina žena je bila izložena porodičnom nasilju mnogo pre ubistva, pokazuju podaci nedavno objavljenog istraživanja „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji”.

Većina je usmrćena nožem, a svaka šesta pištoljem.

„U 12 slučajeva korišćen je nož, u devet fizička snaga, u pet pištolj, dva čekić dok je u jednom slučaju bila lovačka pušta, metalna šipka, sekira, drvena palica i oštar predmet“, pročitala je statistiku na konferenciji o femicidu državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.

 

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano