AktuelnoInfografikOdnos prema ženama

Kako stradaju žene u Srbiji: Ti moraš da umreš pre mene

28. nov 2019.
Foto: printscreen cins.rs/porodicno-nasilje/
Većina žena trpela je nasilje pre nego što je stradala. Među 285 žena koje su od 2010. do 2018. godine ubijene najviše je bilo supruga, ali i majki, baki i ćerki. Femicid ili ubistvo žena motivisano je mržnjom i osećajem nadmoći, a u Srbiji je to decenijski problem koji država ne uspeva da reši.

Posle posete prijatelju kod koga je popio dve flaše piva, muškarac se vratio kući i posvađao sa vanbračnom suprugom oko reprize emisije na TV Pink. Uz uvrede i psovke, supruga je rekla da reprize nije bilo. Ljut što ne govori istinu i što ga vređa počeo je da je udara pesnicama u glavu. Žena je pala na pod, a on je nastavio da je šutira u stomak dok je ležala. Kada je uspela da sedne na stolicu, muškarac je uzeo kuhinjski nož i tri puta je uboo u leđa i butine. Nakon toga je pozvao svoju majku i rekao da misli da je ubio suprugu.

Hitna pomoć u Jagodini konstatovala je smrt.

(Slučaj preuzet iz „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji”)

 

Učiteljica je tokom školskog odmora izašla na pauzu u dvorište osnovne škole. Dok su se deca igrala ona je pričala sa koleginicama. Iznenada, sa leđa joj je prišao muž i bez reči, naočigled učenika i koleginica, kuhinjskim nožem je izboo šet puta u grudi.

Zbog povreda srca i pluća žena je iskrvarila na smrt. (iz iste publikacije)

Žrtve femicida najčešće su supruge odnosno partnerke, ali žrtve mogu biti i u drugačijem srodstvu sa počiniocem. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u 2018. je ubijeno 19 partnerki, 10 majki, jedna maćeha, dve bake, jedna tašta i jedna beba odnosno ćerka. 

Počinilac je u 72% slučajeva bio partner ili suprug.

 

„Ti moraš da umreš pre mene, ja ću ubiti tebe pa sebe jer sam ja svoju misiju završio, udao sam, oženio i dočekao unučiće”, bile su pretnje koje je jedan nasilnik upućivao supruzi nakon što se sa ćerkom odselila u iznajmljeni stan.

Jednog dana ju je zvao telefonom i pretio joj: „Izađi tu gde jesi da ti iščupam srce i dušu, iščupam glavu i završim sa tobom”. Istog dana je fizički napao – stezao za vrat i uvijao ruku.

Ovo je opis jednog od slučajeva nasilja u porodici pred sudom u Beogradu navedenog u publikaciji o sudskoj praksi u ovoj oblasti koju je objavio OEBS.

Porodično nasilje se najčešće manifestuje kao fizičko nasilje – od udaranja pesnicama u glavu i lice, čupanja kose, šutiranja, šamaranja, davljenja do stavljanja noža pod grlo i ujedanja za ruke. Žrtve se ohrabruju da nasilje prijave, ali država nema efikasan sistem da ih zaštiti, o čemu smo u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ranije pisali.

Fizičko nasilje često prati i psihičko, poput psovanja, vređanja pogrdnim imenima, pljuvanja, uznemiravanja porukama i pretnji ubistvom.

Femicid ili ubistvo žene samo zato što je žena prema mišljenju stručnjaka motivisano je mržnjom, prezirom i osećajem vlasništva i nadmoći nad ženama. CINS je jedan slučaj femicida prikazao kroz interaktivnu scenu: pogledaj.

Većina žena je bila izložena porodičnom nasilju mnogo pre ubistva, pokazuju podaci nedavno objavljenog istraživanja „Društveni i institucionalni odgovor na femicid u Srbiji”.

Većina je usmrćena nožem, a svaka šesta pištoljem.

„U 12 slučajeva korišćen je nož, u devet fizička snaga, u pet pištolj, dva čekić dok je u jednom slučaju bila lovačka pušta, metalna šipka, sekira, drvena palica i oštar predmet“, pročitala je statistiku na konferenciji o femicidu državna sekretarka MUP-a Biljana Popović Ivković.

 

 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend