AktuelnoEkologijaFunkcioneriSud i tužilaštvo

Državni hotel na Mokroj gori dobio upotrebnu dozvolu nakon šest i po godina

03. avg 2017.
Foto: CINS
Park prirode Mokra gora, čiji je predsednik skupštine Emir Kusturica, iz četvrtog pokušaja dobio je rešenje kojim je dozvoljena upotreba “ugostiteljsko-smeštajnog objekta Vizitorski centar Mokra gora”

Nacionalni ekološki centar na Mokroj gori, kojim upravlja Park prirode Mokra gora, dobio je 18. jula rešenje kojim je dozvoljena upotreba objekta. Pre toga, Parku koji je u vlasništvu države, tri puta je odbijen zahtev za izdavanje upotrebne dozvole.


Kako je navedeno u rešenju, “Komisija za tehnički pregled izvedenih radova dala je predlog da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, izda rešenje o upotrebnoj dozvoli za objekat: Ugostiteljsko-smeštajni objekat Vizitorski centar – Hotel “Čarobni breg” na Mokroj Gori”, što je Ministarstvo prihvatilo.


Pre ovoga Park je upotrebnu dozvolu tražio tri puta: u januaru, martu i maju. Majski zahtev je odbačen zbog toga što nisu bili ispunjeni formalni uslovi, ali je Park, u skladu sa zakonom, imao dodatni rok da podnese usaglašen zahtev. Na osnovu njega dobio je dozvolu.


Ovaj objekat otvoren je 11. februara 2011. godine, a otvorili su ga tadašnji ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i tadašnji direktor a današnji predsednik skupštine Parka, filmski reditelj Emir Kusturica. Park je otvoren samo dan nakon što mu je izdata građevinska dozvola, o čemu je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) već pisao.


Kusturica je u martu mejlom novinarki CINS-a naveo da objekat može da se koristi bez upotrebne dozvole, a jedino ga nije moguće uknjižiti. Dodao je i da u Srbiji postoji veliki broj drugih objekata koji se koriste, a nemaju ovu dozvolu.


Ipak, kada je novinarka CINS-a u decembru 2016. godine pozvala Nacionalni ekološki centar, objasnili su da ne mogu da prime goste jer nemaju upotrebnu dozvolu.

Radomir Stojić, vršilac dužnosti direktora Parka prirode, u pisanom odgovoru za CINS, polovinom marta, naveo je da su „dinamika radova i potrebna finansijska sredstva“ razlog zbog kog Park tek šest godina od gradnje traži upotrebnu dozvolu.

Istraživanje CINS-a pokazalo je da je izgradnja ovog objekta državu koštala oko 89,5 miliona dinara, a većinski je finansirana iz sredstava Ministarstva poljoprivrede i Fonda za zaštitu životne sredine.


Podaci Uprave za trezor pokazuju da je Park Prirode, koji upravlja Nacionalnim ekološkim centrom, od 2009. do 20. jula 2016. godine, samo po osnovu „subvencija, regresa i premija s posebnih računa“ iz budžeta dobio najmanje 130,85 miliona dinara.


Iz Parka su novac trošili po različitim osnovama. Na primer, subvencije iz 2015. godine trošene su za plate i nabavku uniformi za čuvare, troškove goriva, sakupljanje i prevoženje komunalnog otpada, signalizaciju, troškove amortizacije, prezentaciju Parka i za uređenje prostora.


Novac Parka delimično je odlazio i na usluge Kusturičine privatne firme. Tako je, na primer, u poslovnim knjigama Parka evidentirano da je oko 1,8 miliona dinara u 2011. godini isplaćeno firmi Lotika. Od toga je 355.000 dinara bilo za „troškove prenoćišta za poslovne partnere koji su prisustvovali svečanosti povodom završetka radova na Vizitorskom centru“.


Istraživanje o izgradnji Vizitirskog centra možete čitati ovde.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano