FotoVazduh

Beograd godinama sve zagađeniji

23. jan 2020.
Pogled sa zgrade ka nasleju Vračar; foto: CINS
Od početka 2020. se u medijima i na društvenim mrežama na sva usta govori o velikom zagađenju u Srbiji, posebno u Beogradu, gde je za disanje bilo pogodno svega nekoliko dana januara. Tih dana na ulicama jedva su se nazirali ljudi, drveće i zgrade, a CINS je, osim istraživanjem, situaciju zabeležio i fotoaparatom.

Beograd godinama sve zagađeniji, pokazuju podaci koje je CINS analizirao. Problem je u žižu pažnje došao zbog gustih belih oblaka dima na ulicama prestonice i mobilne aplikacije Air Visual koja u realnom vremenu pokazuje kvalitet vazduha. Tako je Beograd u 2019. dospeo u sam svetski vrh po zagađenosti, međutim CINS otkriva da je problem stariji od toga.

U periodu 2000-2010. godine prosečne godišnje vrednosti PM10 čestica su prevazišle dozvoljenu koncentraciju na tri od četiri merna mesta u Beogradu, pokazuje analiza zagađenosti u Planu kvaliteta vazduha u aglomeraciji Beograd iz 2016. godine. U istom dokumentu, koji je Grad Beograd uradio sa ciljem smanjenja zagađenja u prestonici do 2020, predočene su i moguće posledice po zdravlje Beograđana.

PM10 je mešavina prašine, čađi i teških metala, kojih u toku dana u proseku ne sme da bude više od 50 µg/m3. Čestica je toliko mala da dolazi do najsitnijih delova pluća i izaziva disajna i srčana oboljenja.

Ipak, u analiziranom periodu su prekoračenja bila mnogo manja od današnjih i u najgorem slučaju iznosila su nešto više od 60 µg/m3. Podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) pokazuju da je Beograd jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji 2018. i da je dominantan izvor problema je upravo PM10.

Pulmolog Tatjana Radosavljević objašnjava da ćemo tek za desetak godina znati šta su ovi dani učinili za zdravlje ljudi:

„Vi nećete izaći sad na ulicu, momentalno izgubiti svest i umreti, ali aerozagađenje je pojava koja tokom godina dovodi do vrlo ozbiljnih bolesti, kako plućnih, tako kardiovaskularnih, neuroloških i ostalih“.

Više o zagađenju u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, uzrocima i posledicama po zdravlje čitajte OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano