AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Suđenje Šariću: Ima li putnika u avionu za Brazil

26. mar 2014.
Tužilaštvo za organizovani kriminal pokušalo je da dokaže da su optuženi u slučaju protiv grupe Darka Šarića, Boban Stojiljković i Marko Dabović, četiri puta bili zajedno na letovima za Brazil i nazad. SMS prepiska predstavljena je kao dokaz komunikacije između okrivljenih radi šverca narkotika

Zapisnici i fotografije sa pretresa stanova optuženih članova Šarićeve grupe, SMS prepiska i liste putnika sa leta Alitalije bili su na dnevnom redu nastavka glavnog pretresa pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu. Tužilac je sudskom veću predstavio dokaze prikupljene u istrazi, a advokati odbrane brojnim prigovorima negirali su zakonitost njihovog pribavljanja i korišćenja u procesu.


„Javi mi koji igraci stizu kod nas i kada. Javi hitno. Irwin ne zna nista“

„Javi brzo Kalipsu da su drugari u Ibis h“

„Reci Kalipsu da je reko operater da daju ljudima koji su doneli cipove nesto dinara. Nemaju za leb“

 

 Ovim porukama, navodno upućenim Željku Vujanoviću, tužilaštvo pokušava da dokaže da su Boban Stojiljković i Marko Dabović učestvovali u švercu 990 kg kokaina iz Brazila 2009. godine.


Tužilac je predstavio listinge SMS prepiske telefona za koji tvrdi da je u vlasništvu Vujanovića, a čini ga 58 poruka poslatih na ovaj broj. „Kalipso“, „Jorgos“, „Robert“, „Paolo“, „Ronin“, „Irwin“ samo su neka od imena za koja se pretpostavlja da su bile šifre kojima su se optuženi služili u međusobnoj komunikaciji. Advokati odbrane ovu listu ocenili su nezakonitom, jer je, kako tvrde, dobijena posle roka koji je bio određen za prisluškivanje i praćenje ovog telefona.


Zamenik tužioca Saša Ivanić kao dokaz je naveo i liste putnika aviona sa leta Alitalije na relacijama Solun-Rim, Rim-Sao Paolo i nazad, za koje tvrdi da se na njima nalaze upravo Stojiljković i Dabović. Reč je o nekoliko letova iz septembra, oktobra i novembra 2009. godine za koje je i sam Stojiljković potvrdio da je na njima bio, ali je negirao da je u Brazil putovao radi trgovine narkoticima.


− Ja sam blago rečeno zaprepašćen ovim što je tužilac izjavio. Stigla je lista putnika − u redu. Ja ne sporim da sam bio u tom avionu, ali tu je bilo još 300 putnika. Gospodo sudije, za sat vremena sleti deset aviona po 300 putnika – to je 3.000 putnika! Ako ćemo tako da teramo, onda da vidimo ko su Srbi, ko su Turci, ko Bugari, pa sve da ih pohapsimo, i da onda kao u Siriju streljamo 500 čoveka! 

 

U optužnici sam ja taj koji je bio otišao u Brazil da iznajmim stanove i štek i da spavam u štek. Kada smo videli moju platnu karticu za mesec septembar, vidi se da sam ja platio hotel. Onda se promenila situacija, pa sad tužilaštvo tvrdi da sam spavao u hotel. Pa, nisam spavao u štek jer sam spavao u hotel, a nisam spavao u hotel, jer sam spavao u štek! – insistirao je Stojiljković.


Advokat Marka Dabovića Dejan Lazarević tvrdio je da njegov branjenik nije bio na ovim letovima, već da se on zameniku tužioca „priviđa“ u porukama, na fotografijama i listama putnika na pomenutim letovima.


Među fotografijama pretresenih nekretnina našle su se i one iz stanova Rodoljuba Radulovića, kome se sudi u odsustvu, a javnosti je poznat kao Miša Banana ili Miša Amerika. Više o Rodoljubu Raduloviću i o tome u kakvoj je vezi sa Šarićem  pročitajte OVDE.


U skupo opremljenom dupleksu u vlasništvu Radulovića, policija je, među brojnim mobilnim telefonima, SIM karticama, zlatnim platnim karticama, pronašla i papirić na kome su rukom ispisana imena i telefonski brojevi za koje tužilaštvo pretpostavlja da pripadaju Darku i Dušku Šariću, Jovici Lončaru, Nebojši Jestroviću i Goranu Sokoviću.


Glavni pretres po optužnicama za šverc kokaina nastavlja se sutra, a 1. aprila Darko Šarić govoriće prvi put o pranju para za koje ga tereti drugi set optužnica.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano