AktuelnoPritisci na novinare

Šokantno je da političar zove novinara

06. nov 2014.
Direktor CINS-a, Branko Čečen, na sednici Odbora za kulturu i informisanje rekao da su mediji kod nas užasni i da je prethodne večeri u Dnevniku RTS-a premijer pomenut 72 puta

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo, Branko Čečen, u izlaganju na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije posvećenoj cenzuri i medijskim slobodama, rekao je da u Srbiji danas imamo bolesnu situaciju u kojoj poslovni i politički svet samo upotrebljava medije i da su mediji kod nas užasni.

Podsetio je da nije tačna tvrdnja jednog od prethodnih učesnika diskusije, da je u svetu normalno da imamo provladine i antivladine medije. „Normalno je da imamo liberalne i konzervativne, pa sad, ko je na vlasti, to je druga stvar, a ne da imamo medije koji su stalno uz vladu”, rekao je Čečen, koji kaže kako je stanje u medijima posledica stanja u društvu.

„Da li ima ikoga ovde ko misli da je sve u redu sa medijima?”, pitao je direktor CINS-a i pozvao učesnike da pokušaju da stvore distancu sa koje će moći da se bave ukupnim problemom medija u Srbiji, umesto isključivo svojim i interesima svojih organizacija. On je rekao da su mediji indikator koji lako pokazuje boje problema u društvu i da donošenje zakona i njihova implementacija nisu dovoljni ako se ne kontrolišu i druge stvari:

„U bilo kojoj zemlji sa slobodnim medijima šokantno je da se bilo koji političar svojevoljno javi bilo kojem novinaru, osim ako neće da mu otkrije jako dobru priču. To je šokantno. Kad to pričam ljudima u SAD, Velikoj Britaniji, u Evropi, oni ne mogu da veruju. Vidite li vi koliko smo mi daleko od normalne situacije, od normalnih odnosa?”

Čečen je podsetio da se ovde nijedna vlast nije proslavila u odnosu prema medijima.

„Ja sam brojao, sinoć je na RTS-u u Dnevniku gospodin premijer pomenut 72 puta! Pokušajte da izgovorite sedamdeset i dve smislene rečenice u kojima se izgovara ime, prezime i funkcija premijera, dodajte na to sport, ono malo kulture, malo sveta – šta je ostalo? To stvarno nije normalno”.

Čečen je predložio prisutnima da sledeći put dođu na ovakav sastanak bolje pripremljeni, sa podacima i da podatke koje nemaju traže od Skupštine koja može mnogo da pomogne novinarima.

„Ako ne budemo pričali o ‘mom’ slučaju, o ‘mom’ političkom, poslovnom ili bilo kakvom interesu, nego ako budemo svi napravili korak nazad i rekli ‘kako svima da nam bude bolje’, kako da dođemo do toga da mene ne zove nikakav političar ili poslovni čovek, ali da u isto vreme taj političar i poslovni čovek mogu da očekuju da ću ja poštovati neka osnovna profesionalna pravila kada izveštavam o njima. Pa da ne mora da me zove”, predložio je Čečen.

 

 

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kovacs
Kovacs
07 nov 2014 21:22

Sve je jasno i objašnjivo, premijer je lepljiv, zalepio se spikerima za jezik a novinarima za olovku, a narodu za grbaču, i sada šta, ne možeš da ga sipljuneš, nemožeš da zarežeš olovku a narod ne može da se ispravi. Rešenje, rešenje je motka, ali sam je negde zaturio još 2000.

Tagovi

Povezano