AktuelnoFinansiranje medija

Dobijanje informacija o Pinkovim milionima sada u rukama Vlade Srbije

16. maj 2016.
Fotografija preuzeta sa www.mc.rs
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza sklapala sa kompanijom Pink.

Ni nakon 6 meseci od poslatog zahteva, donetog rešenja Poverenika kao i izrečenih kazni, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) ne dostavlja novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) podatke o ugovorima sklapanim sa Pinkom. Na sajtu Poverenika se navodi da je zbog toga zatraženo od Vlade Srbije da u skladu sa obavezama iz Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja obezbedi izvršenje rešenja, odnosno da omogući pristup navedenim podacima.

 

“Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti”, navedeno je u saopštenju Poverenika.

Pored informacija o ugovorima sklopljenim sa Pinkom, CINS je tražio i podatke o tome sa kim je AOFI još sklapao ugovore, u koje svrhe, u kom iznosu i pod kojim uslovima.

 

Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslava Milenović, najavljujući izveštaj Saveta o mogućem uticaju na medije kroz oglašavanje, izjavila je za televiziju N1 da je Pink dobio od AOFI milionski kredit u 2014. godini. CINS je nakon toga, 3. decembra, poslao zahtev Agenciji i tražio podatke o tom i ostalim ugovorima ali je taj zahtev odbijen. Jedan od razloga za odbijanje koji je Agencija kasnije navela u postupku pred Poverenikom je da je saradnja između njih i PINK-a zapravo poslovna tajna.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sladjana
Sladjana
29 maj 2016 18:01

Nevidjena drskost i bahatost. Novac za rad te agencije obezbedjuje se u Budžetu, agencija o svom radu podnosi izveštaj Vladi, tako da Vlada odlično zna kome je i koliko ta agencija davala narodnog novca ali se krije. Zato što se novac dodeljuje selektivno. Obraz im je pendžetiran.

Povezano

29. mar 2024.
Više od godinu dana REM nije podnosio prijave protiv televizija zbog mogućeg kršenja Zakona o oglašavanju, čime im je omogućio da bez ikakvih posledica zarađuju milione evra. Predsednica Saveta ovog tela za CINS kaže da budemo bez brige jer sada rade redovno, a za taj prekid – nikom ništa.
27. okt 2023.
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.
24. okt 2023.
Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana bez ikakvih posledica mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje kako sistem, koji bi trebalo da ih spreči u tome, ne funkcioniše.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.