AktuelnoFinansiranje medija

Dobijanje informacija o Pinkovim milionima sada u rukama Vlade Srbije

16. maj 2016.
Fotografija preuzeta sa www.mc.rs
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza sklapala sa kompanijom Pink.

Ni nakon 6 meseci od poslatog zahteva, donetog rešenja Poverenika kao i izrečenih kazni, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) ne dostavlja novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) podatke o ugovorima sklapanim sa Pinkom. Na sajtu Poverenika se navodi da je zbog toga zatraženo od Vlade Srbije da u skladu sa obavezama iz Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja obezbedi izvršenje rešenja, odnosno da omogući pristup navedenim podacima.

 

“Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti”, navedeno je u saopštenju Poverenika.

Pored informacija o ugovorima sklopljenim sa Pinkom, CINS je tražio i podatke o tome sa kim je AOFI još sklapao ugovore, u koje svrhe, u kom iznosu i pod kojim uslovima.

 

Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslava Milenović, najavljujući izveštaj Saveta o mogućem uticaju na medije kroz oglašavanje, izjavila je za televiziju N1 da je Pink dobio od AOFI milionski kredit u 2014. godini. CINS je nakon toga, 3. decembra, poslao zahtev Agenciji i tražio podatke o tom i ostalim ugovorima ali je taj zahtev odbijen. Jedan od razloga za odbijanje koji je Agencija kasnije navela u postupku pred Poverenikom je da je saradnja između njih i PINK-a zapravo poslovna tajna.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sladjana
Sladjana
29 maj 2016 18:01

Nevidjena drskost i bahatost. Novac za rad te agencije obezbedjuje se u Budžetu, agencija o svom radu podnosi izveštaj Vladi, tako da Vlada odlično zna kome je i koliko ta agencija davala narodnog novca ali se krije. Zato što se novac dodeljuje selektivno. Obraz im je pendžetiran.

Tagovi

Povezano