ProjektiPritisci na novinare

Odgovori „putovali“ devet meseci

29. mar 2010.
Gradska uprava Jagodine posle devet meseci poslala nepotpune odgovore na zahteve CINS-a

Nakon devet meseci čekanja, podnetih žalbi i rešenja Poverenika za informacije, na adresu Centra za istraživačko novinarstvo NUNS-a stigli su ovih dana odgovori Gradske uprave Jagodina na pitanja postavljena tokom jula prošle godine. Međutim, ni ovog puta gradska uprava nije ispoštovala zakon, već je umesto da dostavi tražene dokumente iz kojih će se videti kolika je npr. plata gradonačelnika Dragana Markovića – Palme, poslala dopise (Jagodina-obavestenje1, Jagodina-obavestenje2) u kojima kaže da dokumente poseduje, ali da zbog obimnosti dokumentacije ne može da ih dostavi, već da se uvid može ostvariti u Jagodini.

U sklopu projekta „Istraživanje rada lokalnih samouprava“ novinari CINS-a tražili su tokom prošle godine osnovne finansijske informacije o potrošnji novca građana kao i kopije prateće dokumentacije od svih gradskih uprava u Srbiji i nekoliko opština. Postavljena su sasvim obična pitanja kao što su visina iznosa plate gradonačelnika i funkcionera, broj zaposlenih u upravi, koliko se troši na dnevnice, putne troškove u zemlji i inostranstvu, na mobilne telefone, na usluge, na specijalizovane usluge i dr. Dobar broj odgovora je posle upornog insistiranja novinara ipak stigao u CINS i na osnovu toga je kreirana baza podataka lokalnih samouprava na osnovu koje je objavljeno više desetina novinarskih priloga u velikom broju lokalnih i nacionalnih medija.

Jagodinska gradska uprava nije u roku od 15 dana dostavila tražene dokumente, pa su protiv nje podnete žalbe Povereniku za informacije. Poverenik je još u oktobru 2009.godine doneo rešenja ( Resenje-1, Resenje-2)kojima je Jagodini dat rok od pet dana da novinarima CINS-a dostavi tražene informacije. Gradska uprava Jagodine se tada pravdala da nikada nije primila zahteve novinara CINS-a, da faks aparati nisu u gradskoh upravi radili kako treba, a ni da poslate imejlove nisu mogli da pročitaju. Poverenik je na osnovu dokaza CINS-a da su zahtevi poslati rešenjem Jagaodini posebno naložio da novinarima dostavi kopije dokumenata i to posebno Budžet grada Jagodine za 2009.godinu i Završni račun grada Jagodina za 2008.godinu.

Šest meseci od isteka tog roka, gradska uprava je poslala dopise CINS-u u kojima se navodi da poseduje tražene informacije, ali i da zbog obimnosti dokumentacije novinari mogu samo ično da ostvare uvid u tražena dokumenta u prostorijama Gradske uprave Jagodina, radnim danima od 7 do 15 časova.

Đorđe Padejski, glavni urednik projekta i šef CINS-a, kaže da novinari neće otići u Jagodinu, već će nastaviti da insistiraju da grad Jagodina „dostavi“ dokumenta, onako kako je predviđeno rešenjem Poverenika.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano