29 Jun 2017, 10:29

Komentari (0)

CINS dodelio nagrade polaznicama treninga Prove & Improve

Nakon višemesečnog rada sa istraživačkim timom CINS-a, novinarke su objavile samostalna istraživanja. Prva nagrada za najbolji istraživački tekst pripala je Jasmini Prodanović, druga Dragani Prici i treća Aleksandri Babić

Piše: CINS

Dobitnice nagrada za najbolje istaživačke priče, Foto: CINS

Dobitnice nagrada za najbolje istaživačke priče, Foto: CINS

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) juče je dodelio nagrade za najbolje istraživačke priče polaznicama obuke za novinare na teme iz vladavine prava, organizovane u okviru „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.


Prvu nagradu dobila je Jasmina Prodanović za tekst „Izgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu“ koji govori o tome kako za mašinsku radionicu ove fabrike nije rađena procena uticaja na životnu sredinu, uprkos činjenici da tokom njenog rada može da nastane opasan otpad.


Dragana Prica je osvojila drugu nagradu, sa pričom „Carska palata u Sremskoj Mitrovici: Od prestonice Rimskog carstva do mesta dobrog provoda“. Njeno istraživanje je pokazalo kako se na dva od tri nivoa Carske palate Sirmium, nekada jedne od četiri prestonice Rimskog carstva, danas nalazi kafe klub.


Treća nagrada pripala je Aleksandri Babić koja je napisala priču „Srbija 14 godina bez Narodnog muzeja“. Ovo istraživanje je pokazalo da javnosti nisu dostupne informacije o tome koliko je novca do sada uloženo u obnovu Narodnog muzeja, ni kada će on biti otvoren za posetioce.


Tokom 2016. godine dvadeset novinarki je prošlo obuku CINS-a o istraživačkom novinarstvu. Dva treninga su održana u Zrenjaninu i na Kopaoniku, a obuhvatili su različite segmente istraživačkog novinarstva, poput naprednih tehnika pretraživanja interneta, obrada velikih količina podataka, pisanja zahteva za pristup informacijama, provere činjenica itd.


Posle obuke polaznice su radile na vlastitim istraživanjima, uz mentorstvo i pomoć novinara CINS-a, a njih 10 je završilo istraživanja i objavilo tekstove. Njihove priče razotkrile su brojne probleme u lokalnim zajednicama širom Srbije, poput nerešenih infrastrukturnih projekata i netransparentne potrošnje novca u lokalnim samoupravama.


Tri najbolje priče su nagrađene novčanim iznosima od 400, 300 i 200 evra. Nagrade su dodeljene na ceremoniji u beogradskom Medija Centru.

 


Ovaj tekst je proizveden u okviru granta koji finansira Evropska unija, dodeljenog u okviru Medijskog programa 2014. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost CINS-a i ni u kom slučaju ne odražava stavove Evropske unije.

  


Komentari (0)
Napiši komentar


Ime i prezime

Komentar
Ne možete da protumačite sliku? kliknite ovde da osvežite

Podrzi nas - podrzi CINS