AktuelnoNagrade i druga priznanja

Filip Rudić nagrađen za priču o problemima maloletnih izbeglica

16. nov 2016.
Polaznik CINS-ove Škole istraživačkog novinarstva osvojio je drugo mesto u kategoriji štampanih/online medija

Saradnik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Filip Rudić dobio je danas Godišnju novinarsku nagradu za toleranciju, koju drugu godinu zaredom dodeljuju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).


Rudićevo istraživanje o maloletnim izbeglicama koje na putu ka Zapadnoj Evropi prolaze kroz Srbiju bilo je drugoplasirano u kategoriji štampanih/online medija. Nagrada za najbolje medijske tekstove na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije je dodeljena na konferenciji u Beogradu povodom Međunarodnog dana tolerancije.

 

Filip Rudić je bio učesnik CINS-ove Škole istraživačkog novinarstva 2015/2016. CINS povremeno organizuje ovakve besplatne treninge, s ciljem da mlade novinare pripremi za izazove istraživačkog novinarstva i uputi ih u praktične veštine i znanja. Kao jedan od najuspešnijih polaznika, Rudić je više meseci istraživao probleme dece izbeglica.

 

Između ostalog, njegova priča je pokazala da maloletne izbeglice bez pratnje roditelja često putuju sa nepoznatim odraslim osobama koje predstavljaju kao svoje rođake, što otvara prostor za trgovinu ljudima. Institucije Srbije nemaju pouzdan način za provere i praćenje kretanja dece, zbog čega mnoga od njih nestaju bez traga.

 

Prvu nagradu među štampanim i online medijima šestočlani žiri je dodelio Bojani Milovanović, za tekst „Starost kao novi početak“ (Novi magazin), dok je trećeplasirani bio tekst Jelene Diković „Od pretnji smrću do udarca u glavu, stomak i kičmu“ (Danas).

 

U ostalim kategorijama dobitnici su:

Kategorija reportaža:

1. Nadežda Gaće – „Oni pomeraju granice – život u otvorenoj sredini“ (Novi magazin)
2. Olivera Milenković i Miško Bilbija – „Dubravko“, iz serijala „Jedan život“ (VICE Srbija)
3. Tatjana Manojlović – „Život i standardi: Pravo na pravdu“ (RTS)

Kategorija radijskog i TV priloga:


1. Bijana Radulović – „U Srbiji 19000 ljudi lišeno poslovne sposobnosti“ (RTS)
2. Jelena Kikić – „Deca prosjaci – osim sažaljenja, da li možemo još nešto“ (RTV B92)
3. Adam Santovac – „LGBT Parada može i drugačije“ (N1)

U kategoriji studenskog rada najbolje ocenjen je rad Dunje Funduk i Teodore Gavrilović „Žene na muškom zadatku“ (Žurnalist).

 

Pre dodele nagrada prisutnima su se, između ostalih, obratili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, kao i predstavnici tela za ravnopravnost iz zemalja regiona, koji su kasnije potpisali i dokument o saradnji.

 

Posle dodele nagrada počeo je i radni deo konferencije, na temu diskriminacije u oblasti zapošljavanja.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano