AktuelnoNagrade i druga priznanja

Balkanska fact-checking nagrada za Srbiju CINS-u

22. maj 2017.
Dobitnici Balkanske "FACT-CHECKING" nagrade za Srbiju su novinar Vladimir Kostić i fact-checker Ivana Jeremić za tekstove “Država pomogla Pinku sa 3,9 miliona evra” i “Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države”

Istinomer.rs, Faktograf.hr i Istinomjer.ba, pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za proveru činjenica, dodeljuju Balkansku nagradu za fact checking za tekst utemeljen na dokazanim činjenicama. Ova nagrada ustanovljena je kako bi ohrabrila građane/ke i novinare/ke u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da se više bave tekstovima koji su bazirani na proveri činjenica.

 

U obrazloženju se navodi da u svojim tekstovima “Država pomogla Pinku sa 3,9 miliona evra” i “Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države” na jasan i razumljiv način novinar i fact-cheker dokazuju kršenje zakona uz predstavljanje relevantnih činjenica koje su potkrepljene neophodnim dokumentima. Tekstovi otkrivaju da je Pink International u vlasništvu Željka Mitrovića od 2014. do 2016. dobio više od sedam miliona evra kredita od države suprotno propisima Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Naime, uslov za dobijanje kredita i garancija jeste potvrda Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama, a kompanija Pink je u godini kada je dobila pomoć bila na listi najvećih poreskih dužnika.

 

Na adresu Istinomera stiglo je dosta istraživačkih tekstova koji su zasnovani na proveri činjenica, ali i radova različitih organizacija koje su se bavile temama od javnog interesa iz oblasti svoje ekspertize. Prijavljeno je i nekoliko tekstova lokalnih novinara koji pišu oslanjajući se na visoke istraživačke standarde, uprkos oskudnim resursima i pritiscima kojima su izloženi u svakodnevnom radu.

Pobednici su nagrađeni učešćem na Četvrtom globalnom samitu o proveri činjenica u Madridu (od 5. do 7. jula). Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije u svetu koje se bave proverom činjenica; od dobitnika Pulicerove nagrade, Politifacta, do novinara/ki koji se bave proverom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa liderima u ovoj oblasti širom sveta. Takođe, pobednicima je obezbeđeno i učešće na konferenciji POINT 6.0 u Sarajevu.

“Fact-checking” (provera činjenica) predstavlja nepristrasan izveštaj, kojim se ocenjuje tačnost izjave neke javne ličnosti ili institucije. Provera činjenica podrazumeva jasno navođenje primarnih izvora korišćenih da bi se tvrdnja potvrdila ili opovrgla, kao i objašnjenje zašto se korišćeni izvori smatraju pouzdanim.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano