AktuelnoNagrade i druga priznanja

Balkanska fact-checking nagrada za Srbiju CINS-u

22. maj 2017.
Dobitnici Balkanske "FACT-CHECKING" nagrade za Srbiju su novinar Vladimir Kostić i fact-checker Ivana Jeremić za tekstove “Država pomogla Pinku sa 3,9 miliona evra” i “Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države”

Istinomer.rs, Faktograf.hr i Istinomjer.ba, pod pokroviteljstvom Međunarodne mreže za proveru činjenica, dodeljuju Balkansku nagradu za fact checking za tekst utemeljen na dokazanim činjenicama. Ova nagrada ustanovljena je kako bi ohrabrila građane/ke i novinare/ke u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj da se više bave tekstovima koji su bazirani na proveri činjenica.

 

U obrazloženju se navodi da u svojim tekstovima “Država pomogla Pinku sa 3,9 miliona evra” i “Pink dobio najmanje sedam miliona evra kredita od države” na jasan i razumljiv način novinar i fact-cheker dokazuju kršenje zakona uz predstavljanje relevantnih činjenica koje su potkrepljene neophodnim dokumentima. Tekstovi otkrivaju da je Pink International u vlasništvu Željka Mitrovića od 2014. do 2016. dobio više od sedam miliona evra kredita od države suprotno propisima Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI). Naime, uslov za dobijanje kredita i garancija jeste potvrda Poreske uprave o izmirenim poreskim obavezama, a kompanija Pink je u godini kada je dobila pomoć bila na listi najvećih poreskih dužnika.

 

Na adresu Istinomera stiglo je dosta istraživačkih tekstova koji su zasnovani na proveri činjenica, ali i radova različitih organizacija koje su se bavile temama od javnog interesa iz oblasti svoje ekspertize. Prijavljeno je i nekoliko tekstova lokalnih novinara koji pišu oslanjajući se na visoke istraživačke standarde, uprkos oskudnim resursima i pritiscima kojima su izloženi u svakodnevnom radu.

Pobednici su nagrađeni učešćem na Četvrtom globalnom samitu o proveri činjenica u Madridu (od 5. do 7. jula). Ova konferencija okuplja sve značajnije redakcije u svetu koje se bave proverom činjenica; od dobitnika Pulicerove nagrade, Politifacta, do novinara/ki koji se bave proverom činjenica u medijima kao što su Libération, The Washington Post, ABC News, itd. Pobednici/e će tako dobiti priliku da se upoznaju sa najboljim praksama i novim alatima, kao i sa liderima u ovoj oblasti širom sveta. Takođe, pobednicima je obezbeđeno i učešće na konferenciji POINT 6.0 u Sarajevu.

“Fact-checking” (provera činjenica) predstavlja nepristrasan izveštaj, kojim se ocenjuje tačnost izjave neke javne ličnosti ili institucije. Provera činjenica podrazumeva jasno navođenje primarnih izvora korišćenih da bi se tvrdnja potvrdila ili opovrgla, kao i objašnjenje zašto se korišćeni izvori smatraju pouzdanim.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

29. mar 2024.
Više od godinu dana REM nije podnosio prijave protiv televizija zbog mogućeg kršenja Zakona o oglašavanju, čime im je omogućio da bez ikakvih posledica zarađuju milione evra. Predsednica Saveta ovog tela za CINS kaže da budemo bez brige jer sada rade redovno, a za taj prekid – nikom ništa.
27. okt 2023.
Nakon pisanja CINS-a da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) već godinu dana nije podnelo nijednu prekršajnu prijavu protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom zbog sumnji u kršenje Zakona o oglašavanju omogućavajući im tako da prihoduju milione, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić tvrdi da je sve pod kontrolom.
24. okt 2023.
Televizije sa nacionalnom frekvencijom već godinu dana bez ikakvih posledica mogu da zarađuju milione evra emitujući više reklama nego što je zakonom dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje kako sistem, koji bi trebalo da ih spreči u tome, ne funkcioniše.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.